onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Bedow står bakom designen för Spotifygrundarens hälsobolag: ”Viktigt att hitta en balans mellan människa och maskin”

Publicerad: 9 februari 2023, 10:45

Spotifygrundaren Daniel Ek har startat bolaget Neko Health som ska göra sjukvården mer proaktiv. För att skapa varumärkets design och strategi har man tagit hjälp av designstudion Bedow.

Ämnen i artikeln:

DesignNyheterDaniel EkBedowVarumärkeVarumärken

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Neko Health tillhör det man kallar för med-tech-segmentet och har som affärsidé att skapa bättre sjukvård med hjälp av bland annat AI. Lanseringen skedde i början av februari, men designarbetet för varumärket påbörjades för ett år sedan. Neko Healths designchef Alfredo Aponte säger i ett pressmeddelande att det har varit ett givande samarbete men ett intensivt år.

– Bedow har hjälpt oss ta fram ett varumärke som dels speglar vår kultur, men samtidigt fångar vår höga ambitionsnivå. Att gå från en innovativ prototyp till att lansera fundamentet för ett helt nytt varumärke har varit utmanande, men otroligt inspirerande. Allt från varumärkesstrategi och namn till design och implementation måste sitta samman och vi har jobbat hårt med att hitta rätt tonläge för varumärket, säger han.

Perniclas Bedow är creative designer på Bedow och har varit med i arbetsgruppen för Neko Health.

– Design är en så abstrakt disciplin att vi alltid – baserad på research, samtal och insikter – börjar vår skapandeprocess med att skriva ett varumärkesnarrativ som kortfattat ringar in vad Neko Health står för. Den frasen är därefter ledstjärnan igenom hela projektet – som svar på alla de hundratals frågor som dyker upp i ett designprojekt.

För Neko Health blev taglinen ”Ahead of your health”, alltså en nickning till tjänstens proaktiva syn på vård, säger Alfredo Aponte.

– Proaktivitet är bättre än reaktivitet. Vi tror att vi kan förekomma långvariga besvär som diabetes, hudcancer och hjärtsjukdomar innan de blir livshotande. Precis som att vi besiktigar bilen en gång om året för att förhindra olyckor så vill vi rutinmässigt skanna kroppen från topp till tå. 

Enligt Perniclas Bedow var en utmaning att hitta rätt namn för bolaget, och man jobbade utifrån 130 förslag för att sedan diskutera tillgänglighet och konnotationer till de olika förslagen.

I den slutgiltiga designen har man försökt ta fasta på kombinationen av människa och maskin.

– I logotyp och symbol så visar vi det i den saxade typografin som ligger framför sig själv. I resten av identiteten så har vi varit mindre explicita och i stället jobbat mer med känslor där färgpaletten och visuella element utstrålar livskraft och teknologi. Det var viktigt för Neko att vi hittade en bra balans mellan människa och maskin – och det tycker jag att vi har lyckats med, avslutar Perniclas Bedow.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Bild 1/2  

Arbetsgrupp

Arbetsgrupp Bedow

Anders Bollman, Brand Strategist

Kristína Uličná, Designer

Martin Bergström, Design Director

Perniclas Bedow, Creative Director

Petter Dybvig, Senior Designer

Thomas Chan, Designer

Victoria Englund, Designer

 

Arbetsgrupp Neko Health

Alfredo Aponte

Hjalmar Nilsonne

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev