Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

”Carl Philip fortsätter det skamlösa plagierandet”

Publicerad: 19 augusti 2013, 07:57

Hedvig Hagwall Bruckner anklagar Prins Carl Philip för ”skamlöst” plagierande.

Foto: Resumé och TV4.

Prins Carl Philip anklagas för att systematiskt plagiera andras konstverk. Nu attackeras han av reklambyrån Kings prisade kreatör Hedvig Hagwall Bruckner som menar att prinsens senaste porslinskollektion med den svenska floran och faunan är en ren kopia av Gustavsbergs klassiska serie ”Arter i fara”. – Jag blir så provocerad. Carl Philips idé? Nonsens, han fortsätter det skamlösa plagierandet, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Carl PhilipHedvig Hagwall BrucknerPrins Carl Philip

Carl Philip Bernadotte har även tidigare anklagats för plagiat. För ett par år sedan rörde det sig om prinsens och Svenskt Tenns "Slottet brinner" – ”ett klart plagiat” av Matteo Mocchis och Gspots "1666 AND DCCCXVII A.U.C", enligt skribenten Hannes Dükler .

I ett Facebook-inlägg ryter King-profilen Hedvig Hagwall Bruckner till mot prinsens senaste verk – porslindesignen för Rörstrand med motiv föreställande utrotningshotade djur- och växtarter. Prinsen uppges ha kommit själv med idén, något som blivit en sanning i svenska medier.

Men det köper inte Hedvig Hagwall Bruckner som menar att kollektionen är en solklar kopia av Gustavsbergs klassiska serie ”Arter i fara”. För Resumé utvecklar hon sitt resonemang.

– Generellt är det ju så att alla som jobbar med form och konst inspireras av olika saker – inget konstigt med det. Men ligger man så här nära något som redan gjorts är det märkligt att inte journalister frågar prinsen om det. Han kommer undan. Det finns en lite väl vänlig inställning till Carl Philip. Det presenteras också som att det är han som gjort sakerna, men sedan visar det sig att han egentligen bara varit med på ett hörn och hantverkarna och konstnärerna i projektet får ingen cred alls.

Du menar att det är tydliga plagiat?
– Ja, både ”Slottet brinner” och det här. Han kan inte ha missat Gustavsbergs serie. Om jag hade gjort en porslinsserie som varit en sådan kopia av Gustavsbergs serie hade jag känt mig tvungen att säga att jag blivit så inspirerad av den att jag hade gjort en modern variant av den.  Men han säger ingenting om det.

Resumé har sökt ansvariga på hovet – bland annat Wilhelm Reuterswärd, vd för Carl Philips designbolag CPhB Design AB. Han ber att få återkomma.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News