Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Designer samlade in 20 000 till Darfur – stäms på 200 000

Publicerad: 2 maj 2008, 08:27

Louis Vuitton kräver 112 500 kronor per dag i ersättning för varumärkesintrång av danska modedesignern Nadia Plesner.


Den omdiskuterade bilden.

Hon har designat en t-shirt med ett afrikanskt barn som bär handväska som påminner om Louis Vuittons väskor. Intäkterna var tänkta att gå till ett biståndsprojekt i Darfur.

Händelsen har blivit en pr-mardröm för det franska modevarumärket. Louis Vuittons design är kopierad världen över och företagets advokater stämmer allt och alla för att inte skapa några juridiska undantag.

Stämningen av Nadia Plesner kan dock kosta mer än vad den smakar. Nadia Plesner designade en t-shirt med ett naket afrikanskt barn för försäljning åt ett projekt som drar in pengar till de nödställda i afrikanska regionen Darfur.

Försäljningen gick måttligt bra men när Plesner lade till en Paris Hilton-hund, en handväska, som påminner om Louis Vuittons, med kommentaren Simple Living sköt försäljningen i höjden.

Det var då som Louis Vuitton hörde av sig. ”Samtidigt som vi prisar din kamp att få uppmärksamhet och ekonomiskt stöd till Darfur noterar vi att Simple Living-designen inkluderar en reproduktion av en väska som kränker våra rättigheter.”

Louis Vuitton vill göra upp i fransk domstol och kräver omgående en summa på 75 000 danska kronor och 112 500 kronor per dag så länge hon säljer sina bistånds-t-shirts. Hittills har hon fått in 20 000 kronor på försäljningen.

– Jag blev självklart förskräckt då jag fick stämningen, säger Plesner till Politiken och säger att hon tänker anlita en fransk advokat och strida mot modeimperiet.

– Men det var ju inte meningen att kampanjen skulle handla om Louis Vuitton – det var deras stil som blivit så populär som jag ville använda.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.