Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Designers republic går i graven

Publicerad: 30 januari 2009, 13:26

Smått legendariska designbyrån Designers republic lägger ner. Byrån var en av de mest inflytelserika under 1990-talet.


Omslag till tidningen Emigres nummer om Designers Republic. Bilden av flickan blev ikonisk.

Designers republic fick stort genomslag med sin tvådimensionella, färgstarka reklam i början och mitten av 90-talet. Byråns signatur syns i dag i till exempel Coca colas affischer med flaskorna ur vilka det växer färggranna målningar.

Det är en kombination av flera ekonomiska problem samtidigt som fått grundaren och ägaren Ian Anderson att lägga ner byrån, berättar Creative review. Anderson säger där att han tyckt att byrån hamnat på fel spår de senaste tre åren och att det inte bara är illa att den slår igen. Han håller också öppet för en eventuell fortsättning i framtiden.

Parallella linjer och kulörta färger tillsammans med annorlunda typografi var byråns kännetecken i början på 90-talet.

Designers Republic skapade sig ett namn med design som bar tydliga influenser av japansk manga eller anime. Deras signumstil har beskrivits som en blandning mellan maximalism och minimalism, och när det ena jobbet använde starka färger och intrikata mönster kunde nästa vara tvåfärg och väldigt enkelt.

Designbyrån gjorde kanske sitt största avtryck inom elektronika-musiken där de bland annat stod för flera omslag till Aphex Twin. De arbetade också mycket med grafiken till Sony-spelet Wipeout.

Per Torberger

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.