Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Doberman bakom nya Alkoholprofilen

Publicerad: 20 februari 2020, 13:57

Alkoholprofilen, Sveriges största självtest om alkoholvanor, får efter tio år en rejäl uppdatering.


Ämnen i artikeln:

DobermanIQ

För tio år sedan tog IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som verkar för ett hälsosamt förhållande till alkohol, över testet Alkoholprofilen från Alkoholkommitén. Testet lanserades för att användarna skulle få en tydligare bild av deras alkoholkonsumtion. Sedan lanseringen har 1,2 miljoner test genomförts, varav 44 procent genomförts av de mellan 18 och 25 år.

Nu lanseras en ny version av tjänsten, framtagen av innovations- och designbyrån Doberman i samarbete med IQ. Den nya tjänsten har ytterligare fokus på att motivera användarna till en beteendeförändring.

– Styrkan med Alkoholprofilen är att den når många och framför allt unga som ofta drar sig för att söka traditionell vård. Ett test på nätet kan vara ett viktigt första steg. I strävan mot ett smartare förhållningssätt till alkohol har det visat sig att det räcker långt att börja reflektera över sitt drickande och vilka konsekvenser det kan få, säger Karin Hagman, vd för IQ, i ett pressmeddelande.

Nya funktioner i den uppdaterade Alkoholprofilen är bland annat återkopplingar på hur drickande påverkar en, en alkoholkalender och tips på vad man kan göra för att bryta ett destruktivt beteende.

– Det har varit väldigt spännande att hitta sätt att driva mot beteendeförändring i denna viktiga folkhälsofråga. Nya Alkoholprofilen är en kombination av kunskap från alkoholforskning och en beteendedrivande design. Vi har designat för eftertanke och för att alla oavsett alkoholkonsumtion ska få med sig något från testet. Jag hoppas vi ger dig som gör testet förståelse för hur alkohol påverkar ditt liv och stöttar dig om du vill göra en första förändring, säger Therese Björkqvist, design director på Doberman.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

DobermanIQ

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.