Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Doberman designar världens första förbandslåda för psykisk hälsa

Publicerad: 16 september 2013, 08:50

Förbandslådan för psykisk hälsa

Foto: Helena Karlsson

Ett samarbete mellan olika arbetslivsaktörer har resulterat i världens första förbandslåda med en psykisk första-hjälpen, designad av Doberman


Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjuskrivningar och kostar organisationer mer än 15 miljarder kronor årligen. Nu har ett brett samarbete mellan olika arbetslivsaktörer resulterat i världens första förbandslåda med en psykisk första-hjälpen.

Grundidén dök upp under "Sommardesignkontoret", som var ett designprojekt för ungdomar initierat av SVID och utfört av Doberman under sommaren 2012

– Vi och Handisam kände att det var något att bygga på, så vi bestämde oss för att köra, säger Thérèse Mannheimer, kundansvarig för Handisam på Doberman.

Förbandslådan har utarbetats i sammarbete med en industridesigner och har testkörts och utvecklas psykologer och beteendevetare, och människor som drabbats av utbrändhet eller vara nära att drabbas.

– Det var viktigt att få rätt tonalitet säger Thérèse Mannheimer. Det här är faktiskt vår första fysiska produkt. Vi jobbar huvudsakligen digitalt, annars, så det här har varit väldigt roligt att få vara med om.

Kampnajen är ett samarbete mellan myndigheter, näringsliv, arbetsmiljöexperter samt privatpersoner med egna erfarenheter av psykisk ohälsa tagit idén vidare. Med finansiering från Swedbank, Eon och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond har samarbetet lett fram till en färdig prototyp.

– Det här är ett projekt där det offentliga och privata har samarbetat för att bemöta en stor samhällsutmaning. Det är superviktigt att arbetslivet visar engagemang i att utveckla metoder för att upptäcka och agera vid psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, projektledare på kampanjen Hjärnkoll.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.