Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Dolhem återvänder till Sverige

Publicerad: 12 september 2013, 08:38

Ett drygt år efter att designern Christophe Dolhem sålde sin verksamhet i Stockholm är han nu på väg att öppna en byrå i huvudstaden igen.


– Jag har redan ett industriprojekt på gång med ett svenskt företag och jag har flera på gång, säger Christophe Dolhem. Från och med i höst kommer jag att bo halvtid i Stockholm.

Christophe Dolhem har sedan 2010 haft verksamhet i Shanghai och våren 2012 sålde han sin verksamhet i Sverige till Priority.

– Det är svårt att driva en stor designbyrå i Sverige, säger Christophe Dolhem. Om man inte är nischad mot förpackning och har kunder i livsmedelsindustrin så finns det inte tillräckligt stora uppdrag i Sverige för att man ska få det att gå runt.

Men nu har han hittat en modell som han är tror kommer att fungera.

– Idé och utvecklingsarbetet kommer att finnas i Stockholm för att få närhet till kunderna, men själva utförandet kommer att ske i Shanghai, berättar han. Fördelen är också att många produkter produceras i Kina och våra kinesiska disigners kan kommunicera direkt med tillverkarna. Det blir effektivare och enklare.

Efter tre år i Kina har Christophe Dolhem fått in en mängd högprofilerade kunder och en av anledningarna till att han återvänder till Stockholm är att han nu har en svensk ledning på plats i Kina.

– Vi har väldigt många begåvade kinesiska designers, och jag är övertygad om att kombinationen med kinesisk kreativitet och svensk arbetsledning är rätt sätt att gå.

Förutom Kinesiska kunder har Christophe Dolhem också hitta jobb i andra länder. Hans senaste kund är det australiensiska utbildningsföretaget Careers Australia.

– Vi verkar i en global värld nu, säger han. Jag får propåer från företag i Indien och andra sydostasiatiska länder som erbjuder fotoretuschering eller andra typer av tjänster till oss. Det är viktigt att vara nära kunderna men underleverantörerna kan vara var som helst.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.