Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Efter år av kritik: Hockeylaget byter namn och logotyp

Publicerad: 17 september 2020, 09:51

Efter en diskussion om huruvida lagnamnet och logotypen är stötande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen väljer hockeylaget Frölunda Indians att till nästa säsong byta ut de båda.


Till nästa säsong kommer hockeylaget Frölunda Indians att byta både logotyp och namn, det meddelar klubben på sin hemsida. Klubben har haft logotypen och namnet sedan 1995.

”Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat. Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på. Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol. Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det ska föreningen använda sig av i processen”, skriver klubben.

Inom kort inleds den nya SHL-säsongen och Frölunda uppger att man under den kommer fortsätta med logotypen och namnet men att nya varianter ska vara på plats till säsongen 21/22.

Beslutet kommer efter att det inom sportens värld länge diskuterats huruvida liknande namn är stötande för olika grupper, i det här fallet den amerikanska ursprungsbefolkningen. I somras tog exempelvis det amerikanska fotbollslaget Washington Redskins samma beslut som Frölunda. Sedan tidigare har NHL-laget Chicago Blackhawks förbjudit sina fans att klä ut sig till landets ursprungsbefolkning. I USA har frågan varit aktuell sedan mitten av 90-talet.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.