tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Experternas dom: Så funkar Klarnas nya design

Publicerad: 16 augusti 2017, 13:19

Klarnas nya design. Foto: Montage

Betalbolaget Klarna har fått en helt ny kostym.
Resumé har frågat ett par designexperter om hur det nya manéret står sig.

Ämnen i artikeln:

DesignbyråerDDB StockholmKlarna

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


För ett par år sedan lanserade Klarna Smoooth-konceptet. Under tisdagen blev det nya utseendet, som bygger vidare på det hyllade Smoooth-konceptet, offentligt.

Klarna har gjort om sin logotyp med tillhörande grafiskt manér som är mer lekfullt och färgglatt än tidigare. Man har dessutom spunnit vidare på enheter som ska visualisera "Smoooth". Exempel på sådana är en långhårig hund, en smält glass och dallrande gelétårtor.

Eva Aggerborg, vd på Open Studio, tycker att den nya logotypen är "rolig, knäpp och vågad".

Vad tycker du om designen och konceptet?
– Får en känsla av tech start-up - sådana företag som byggs av digitala entreprenörer som får riskkapital och sitter på Coffice och spånar bakom datorer med klistermärken på, säger hon.

Några speciella element som du fastnat för?
– Fint typsnitt med en igenkänning från den gamla logotypen med böljande linjer i K:et. Lite för många färger, men roliga och nutida emoji-inspirerande symboler (speciellt pizzan som verkar flirta direkt med yngre generationer). Man kan också välja att ha en stramare identitet för ett varumärke som vågar ta ut svängarna i sin kommunikation för att undvika kaka-på-kaka-effekten.

LÄS MER: Klarna byter skepnad - så här ser nya loggan ut

Varför väljer Klarna, som nyligen skaffat banklicens, en så glad och lekfull design?
– Det är tydligt att de vill visa att de är utmanare som vill stå för framtidens bankväsen och kontrastera emot tidigare givna "regler" för hur en bank ska se ut samtidigt som de vill nå en yngre målgrupp. Det är ett uppfriskande grepp i bankvärlden där det främsta grafiska elementet har varit att äga en färg.

Den grafiska profilen bygger vidare på Guldäggsbelönade "Smoooth-konceptet" – hur långt kan man bygga ut och skala det konceptet?
– Med bra kreatörer kan man säkerligen dra det hur långt som helst och det är alltid tacksamt att kreera inom tydliga ramverk.

Perniclas Bedow, grundare av designbyrån Bedow, anser att det är smart av Klarna som betalbolag att välja ett lekfullt koncept.

– Den nya trovärdigheten ligger i lekfullt. Det är mycket bra att de tagit fram ett typsnitt som är ärvt från logotypen. Jag håller inte med David Sandström om att fintech skulle vara tråkigt, jag tycker att branschen är utmanade och det visar Klarna nu. De har ju tidigare också fått kritik för att vara lite krångliga, så det här är ett bra sätt att positionera sig, säger han.

Är det något du inte gillar?
– Det skulle vara att det spretar något mellan typografi, illustration och bildmanér. De borde hållit ihop systemet mer.

Hur långt kan de ta Smoooth-konceptet?
– Långt. De har lyckats leva upp till sin tagline.

Sandra Planeta, grundare och creative director på Planeta Design, tycker att det nya manéret är härligt och kul.

Vad tycker du om manéret?
– Uttrycket kommunicerar en smooth resa genom hela köpupplevelsen, för att använda Klarnas eget uttryck. Det återger deras erbjudande och produkt på pricken. Den svagare punkten kan vara logotypen, och hur den står sig tidsmässigt. Hade jag jobbat med det här projektet hade jag nog bara uppdaterat färgen på den gamla logotypen.

Vad har den gamla logotypen som den nya inte har?
– Den är tydligare, mer ikonisk och fungerar bättre på små storlekar. Den gamla logotypen hade en mer minnesvärd design, den nya är mer av ett typsnitt. Det finns dessutom en risk att blanda ihop olika element eftersom man använder samma typsnitt i logotyp ochbrödtext. Den nya logotypen är mer trendig och kommer troligtvis inte att bli en klassiker.

Varför väljer Klarna en glad och lekfull design?
– Det finns en position att ta genom att bryta normen i den traditionella bankvärlden. De sista åren har köpbeteendet på internet förändrats markant, vilket gör det möjligt att frångå det gamla. Millennials och yngre personer anammar redan det nya manéret, däremot kan äldre personer behöva andra element som signalerar ett säkert och tryggt köp.

Kommer fler betalbolag och banker att influeras?
– Egbank i England startade trenden för nästan tio år sedan, och det var banbrytande då. Klarna är inte banbrytande, men de är relativt tidiga. Vi kommer säkert att få se fler banktjänster som vidgar sina uttryck.

Hur långt kan man bygga ut konceptet?
– Smoooth är ett mycket bra grundkoncept och har stora möjligheter att göra en 360-gradersresa. Jag ser en otrolig potential i den igenkänningsbara mångfald och lekfullhet som omfattas av designen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev