Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Finns han i verkligheten?

Publicerad: 10 maj 2011, 08:53

Sheila Johansson, sistaårsstudent på Beckmans Designhögskola, har som examensprojekt valt att skapa en fiktiv karaktär – som hon nu ska försöka hitta i verkligheten. – Det kanske blir ett livsprojekt, jag kanske kommer fortsätta leta efter den här personen för resten av livet, säger Sheila Johansson, till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

Sheila Johanssons fiktiva karaktär.

Frågan, processen och jakten efter den fiktiva mannen är grunden i Sheila Johanssons examensarbete som kommer att visas på Beckmans examensutställning i slutet av maj.

– Jag har alltid gillat att skapa och ta fram karaktärer, det har jag gjort sen jag var liten. På gymnasiet sysslade jag mycket med animationer också. Det var så jag kom på den här idén, säger Sheila Johansson till Resume.se

Med hjälp av ett flertal workshops med olika människor har Sheila Johansson fått fram en fiktiv man som hon nu, med hjälp av olika sökmetoder, försöker hitta.

– Jag har tagit fram karaktären efter vikgubbe/-gumma-leken där en person ritar ett huvud och sen får en annan person rita kroppen och en tredje benen. Människorna på workshopen visste dessutom inte vad resultatet skulle användas till, vilket var ett plus. Sedan har jag jobbat vidare med det underlag jag fick, säger hon.

Och fortsätter:

– Jag är mitt uppe i letandet just nu och ska faktiskt intervjua en person precis nu som själv tycker att han är lik fantombilden och beskrivningen. Jag har ju både gjort en fantombild och en personlighetsbeskrivning. Tanken  är att hitta en person som är så lik de båda delarna som möjligt.

Har du fått mycket tips?
– Ganska mycket, men inga överdrivna mängder. Jag försöker sprida examensarbetet vidare så gott jag kan också så att så många som möjligt tar del av idén.

Vad händer om du hittar honom?

– Jag vill ju såklart träffa honom och umgås under en dag. Intervjua och göra ett personporträtt. Eftersom jag redan har skapat honom så vet jag ju ungefär hur han är, det skulle vara väldigt spännande att se hur en dag med honom ser ut.

När slutar jakten?

– Jag kommer att leta även under själva utställningen, det är ett bra tillfälle att knyta nya kontakter.

Men sen är det slut på letandet?

– Vem vet, det kanske blir ett livsprojekt, jag kanske kommer fortsätta leta efter den här personen för resten av livet. Men letandet kommer nog inte vara lika aktivt efter utställningen.

Malin Carlehäll

Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.