Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Här är nya "krisloggan"

Publicerad: 7 november 2008, 14:34

”Två klossar som bildar en åttauddig stjärna med gamla anor i flera olika kulturer”. ”Rött är en färg som syns också när sanden yr runt en spade någonstans i Tchad” Det är en bråkdel av programförklaringen bakom Pangea Designs logotype som ska symbolisera nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).


Den nya logotypen.

MSB är namnet på sammanslagningen av Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för psykologiskt försvar.
De tidigare organisationerna upphör vid årsskiftet och uppgår i MSB.  Pangea Design tar även fram den grafiska profilen.

Så här beskriver generaldirektören Helena Lindberg själv loggans underliggande budskap i en bloggkommentar:
”Två klossar – den ena står fast, robust, den andra ruckad ur sitt läge, vriden några grader i ett tillstånd av tillfälligt kaos.
I vila. Alltid beredd, stabil, för att balansera den andra klossen i evig rörelse.
I centrum finns MSB.
Låter man blicken vila länge på logotypen upptäcker man de många facetterna, flera dimensioner, djup, bredd, höjd, rörelse.
De två klossarna bildar en åttauddig stjärna, en symbol med gamla anor i flera kulturer.
Riddarnas åtta-uddiga stjärna i Malteserkorset där spetsarna symboliserar Heder och ära, Tapperhet, Fromhet, Frikostighet, Hjälpsamhet mot fattiga och sjuka, Vördnad för kyrkan, Dödsförakt, Trofasthet.
Den åttauddiga stjärnan har också använts inom brandkårer i Europa sedan 1800-talet. Precis som i riddarnas symbol, har varje udd i stjärnan har sin speciella betydelse och stjärnan speglar en etisk normsamling för hela yrkeskåren. Uthållighet, Lojalitet, Kunskap, Mod, Omtanke, Skicklighet, Takt, Uppmärksamhet.
Siffran 8 är ett lyckotal i Kina och Japan. Det står bland annat för tur, välgång och ekonomisk framgång. Det kinesiska ordet för 8 rimmar på samma språks ord för välstånd. I Kina finns också det filosofiska begreppet De åtta dygderna.8 kan också sägas vara pånyttfödelsens tal. På den åttonde dagen börjar veckan om och med den åttonde tonen börjar oktaven om.
En liggande 8 symboliserar evigheten.
Under tillblivelsen av logotypen för MSB har nyckelorden öppen, kompetent och drivande varit närvarande, med fokus på individen och samhället.”

Och valet av den röda färgen motiveras enligt följande:
”Varför är den röd?
Svaret är helt enkelt att rött syns. Rött är en färg som syns också när sanden yr runt en spade någonstans i Tchad, som skymtar genom leran på en sliten jeep i Sudan, som klarar att bäras av mörk bakgrund och av ljus bakgrund på ett papper, en t-shirt, en väska eller vad det kan handla om. Den låter sig kopieras på en gammal fax och syns ganska bra på kopian av en kopia.”

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.