onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Här är nya loggan – och alla andra förändringar – som ska bygga en ny bild av Volkswagen

Publicerad: 10 september 2019, 11:21

Under stor förväntan presenterades så "det nya Volkswagen" under måndagskvällen i bilsalongen i Frankfurt. Världspremiäen för den nya varumärkesdesign ska sätta bilmärket som ett elektrisk, uppkopplad och framför allt fritt från koldioxid

Ämnen i artikeln:

LogotypDesignVarumärkeVolkswagen

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Resumé har i flera vändor rapporterat om Volkswagens arbete med att upprätta förtroendet för varumärket efter det mycket uppmärksamma och utbredda fusket med utsläppsmätarna som avslöjades under hösten 2015, med en lokal satsning på förankring i civilsamhället och idrottsrörelsen, tagit bort sin slogan "Das auto", gjort flera syftesdrivna initiativ och omarbetat den grafiska profilen. När det kommer till utseendet stod det klart att bilmärket övergav det tredimensionella blå-silverfärgade logotypen för en tvådimensionell, mer livlig logga som kan användas med större variation i det digitala ekosystemet.

Arbetet med den nya varumärkesdesignen har föregåtts av en hel del spekulationer och läckor. Så sent som för några veckor sedan kom uppgifter att det handlar om en svartvit logotyp, men vid den hårdbevakade avteckningen i Frankfurt under måndagen stod det klart att biljätten behåller den blå färgen.

Under fjolåret slog bolagets globala marknadschef Jochen Sengpiehl fast att varumärket Volkswagen har tappat på flera mätpunkter och att konsumenterna i alltför hög utsträckning associerar varumärket till Tyskland.

Med den nya varumärkesdesignen vill Volkswagen en mer enhetlig och övergripande upplevelse av varumärket, signalera modernitet och genuinitet. Volkswagen-logotypen anno 2019 är tvådimensionell och avskalad till design för större flexibilitet och digitalt. Volkswagen beskriver själva arbetat med den nya varumärkesdesignen som "en världens största omprofileringskampanjer".

Nu påbörjas arbetat med att byta ut 70 000 logotyper på 171 marknader där biljätten är verksamma. Övergången planeras vara färdig redan nästa sommar. Först ut blir företagets anläggningar och återförsäljare i Europa, därefter följer Kina i oktober. Implementeringen sker sedan stegvis i Nord- och Sydamerika.

− Den nya varumärkesdesignen markerar starten på en ny era för Volkswagen, sade styrelseledamoten Jürgen Stackmann i ett uttalande i samband med gårdagens nyhet.

Arbetet med designen har utgått från den nya positionen "New Volkswagen" som ska prägla alla kontaktpunkter med varumärket såväl digitala, som fysiska och mellanmänskliga. Den nya designen kommer Volkswagen att använda för både sina person- och transportbilar.

Jochen Sengpiehl, Chief Marketing Officer på Volkswagen säger i ett uttalande:

− Vi har tagit fram en ny övergripande varumärkesupplevelse – i alla kanaler och för alla kontaktytor. Som generell princip gäller här att vi i framtiden inte kommer att visa upp en perfekt "reklamvärld". Vi vill bli mänskligare och livfullare i vår framtoning för att i högre grad anamma ett kundperspektiv och berätta autentiska historier.

Insiktsarbetet som utgör den strategiska grunden för varumärkesdesignen har inte tagits fram av någon extern byrå utan av ett team hämtat från Volkswagens egna design- och marknadsföringsavdelningar.

Den nya logotypen får utöver sin avskalade om tvådimensionella design även en ny blå nyans till, vilket gör fler färgversioner möjliga. I den digitala tillämpningen har Volkswagen tagit fram användarvänliga gränssnitt. Framöver kommer logotypen att få en flexibel placering med "moving frame".

Förändringen av det visuella utseendet är inte den enda marknadsföringsmässiga nyheten som presenterades under måndagen. Biljätten kommer att börja använda sin omtalade ljudlogo i sin kommunikation.

− Volkswagens nya visuella språk kommer att skilja sig mycket från det vi har varit vana att se hittills – det kommer att bli djärvare och mer färgrikt. Fokus kommer att ligga på människor. Vi kommer inte längre att koncentrera oss på perfekt tagna bilder av våra bilar. Istället är målet att presentera realistiska situationer som kunderna själva kan relatera till, förklarar Jeanette Asteborg, marknadschef på Volkswagen Sverige i en kommentar till det nya utseendet.

En annan nyhet blir den kvinnliga röst som kommer representera Volkswagen i marknadskommunikationen framöver. Biljätten har i  decennier använt en mansröst för att presentera sina bilar.

Förändringen ska även speglas i mediemixen där Volkswagen centralt förordar en mer digital och social kanalstrategi. Budskapsmässigt kommer de att trycka mer på lanseringen av innovationer för att motivera en högre prisbild.

Under 2018 avslutade Volkswagen sina samarbeten med 40 globala byråer och framöver kommer biljätten att fokusera byrårelationerna till tre; WPP i Nordamerika, Omnicom i Europa och Sydamerika samt Cheil i Kina.

Uppdragsbeskrivningen är krävande för byråerna som ska femdubbla antalet filmer och annonser för varumärket, samt förbättra marknadsföringseffektiviteten med cirka 30 procent fram till 2020.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev