Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Hon blir rektor för Beckmans

Publicerad: 5 juni 2013, 08:03

Cilla Robach.

Foto: Pressbild.

Cilla Robach, senast intendent vid Nationalmuseum, blir rektor för Beckmans Designshögskola efter Tom Hedqvist.


Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

På Nationalmuseum har Cilla Robach lyft frågor kring nutida  design, konsthantverk och samtida begrepp inom formvärlden.

År 2010 disputerade Robach med avhandlingen Formens frigörelse. Konsthantverk och design under debatt i 1960-talets Sverige, där periodens formuttryck analyserades utifrån sociala, ekonomiska, historiska och estetiska perspektiv.

– Mitt intresse för form och design rör kontexter, berättar Robach.  Jag är inte särskilt intresserad av hur något ser ut, utan av vad det betyder,  vilka frågor ett fenomen eller föremål ställer och besvarar, vilka  gränser som överskrids eller vilka normer som utmanas. För mig handlar  designdebatt om vilket samhälle vi lever i, och vilket vi vill leva i, säger hon i ett pressmeddelande.

Cilla Robach tillträder som rektor för Beckmans Designhögskola den 1 augusti.

– Det känns oerhört spännande och mycket hedrande att jag har fått  förtroendet att leda Beckmans Designhögskola! Design spelar en viktig  roll i allas våra liv. Och jag tror på utbildning och kreativitet som  viktiga krafter för att utveckla både samhällen och individers  livskvalitet. Som jag ser det är Beckmans den perfekta institutionen där  detta förenas.

Tom Hedqvist, som varit skolans rektor sedan år 2000, tillträder chefsposten vid Röhsska museet i Göteborg.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.