Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Hovet: Carl Philip har inte känt till Gustavsbergs serie

Publicerad: 19 augusti 2013, 13:17

Gustavsbergs klassiska serie ”Arter i fara” till vänster. Nu anklagas Carl Philip för att ha plagierat serien till sin Rörstrands-kollektion till höger. Men hovet förnekar.

Foto: Pressbilder och hovet.

Hovet hävdar att plagiatanklagade prins Carl Philip aldrig ens har sett Gustavsbergs klassiska serie ”Arter i fara” som han anklagas för att ha kopierat. – Prins Carl Philip har inte känt till eventuella liknande serier när han fick idén för Rörstrands Svenska Rödlistan, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet.


Ämnen i artikeln:

Carl PhilipHedvig Hagwall BrucknerPrins Carl Philip

Resumé skrev tidigare under måndagen om de senaste plagiatanklagelserna mot Carl Philip.

Han attackeras av reklambyrån Kings prisade kreatör Hedvig Hagwall  Bruckner som menar att prinsens senaste porslinskollektion med hotad svensk flora och fauna är en ren kopia av Gustavsbergs klassiska  serie "Arter i fara".

– Jag blir så provocerad. Carl Philips idé? Nonsens, han fortsätter det skamlösa plagierandet, säger hon.

Prinsen säger att hans originalidé är att ”låta hotade och missgynnade djur och växter från den Svenska rödlistan pryda en ny porslinsserie".

Detta är slående likt Paul Hoffs originalidé ”Arter i fara” för Gustavsberg är från 1973 och Hedvig Hagwall Bruckner hävdar att det är omöjligt att Carl Philip inte haft det som förlaga.

Hovet avfärdar anklagelserna och menar att Carl Philip inte ens känt till ”Arter i fara”.

– Prins Carl Philip har inte känt till eventuella liknande serier när  han fick idén för Rörstrands Svenska Rödlistan, säger Ulrika Näsholm,  informationssekreterare på hovet, i en kort kommentar till Resumé.

Ulrika Näsholm hänvisar sedan till Martina Hansson, PR manager på Fiskars.

Martina Hansson säger sig inte se några likheter mellan kollektionerna.

– Jag tycker att Rörstrands Svenska Rödlistan är ett unikt och annorlunda koncept som bygger på Carl Philips intresse för djur, natur och miljö.

Men likheterna är ju slående för en lekman, både tanken och utformningen, kommentar?
– Visuellt finns inga likheter. Vårt koncept ser helt annorlunda ut, det är ett förvaringskoncept där man kan bygga sina egna stilleben. ”Arter i fara” är mer samlingstallrikar att hänga upp på väggen. Att ta in djur och natur i inredningen är en trend och det här är en helt egen idé, säger Martina Hansson.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.