torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

I en annan del av världen – så tolkar Ukrainakreatörerna kriget

Publicerad: 22 mars 2022, 13:26

Bra kommunikation ska innehålla starka känslor. För några innebär det liv eller död. Här tolkar tre kreatörer från Ukraina kriget.

Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetUkraina

BA

Billy Andersson


Dmytrii Tretniev

On the 24th day of February, my morning began with the phrase ‘There is war in the country’.” 

Dmytrii Tretniev är en ung designstudent, bor i de västra delarna av Ukraina som gränsar mot Ungern. Staden där han bor tar emot tusentals flyktingar. Han berättar om rädslan de första dagarna av kriget och han publicerar en fredssymbol som någon kladdat på. 

Den här artikeln publicerades först i Resumés magasin

Den finns i utgåva 3/2022, tillsammans med bland annat en stor guide Metaverse och ett reportage om hur designtrender kommit och gått genom åren. Resumés magasin ingår i din prenumeration. Har du ingen prenumeration? Det fixar du här. 

Symbolen syns knappt längre. Men hans attityd svänger snabbt och förvandlas till vredesmod. Det blir illustrationer i svart och rött som hyllar hjältarna i Ukraina. Inga nyanser längre. Efter några dagar slutar han att svara.

Nastja

Nastja är frilansande designer och illustratör i S:t Petersburg. Hon har tecknat Vladimir Putin och den ryska politiska ledningen placerade i ett förbrytargalleri. Det är år 2022 så hon har lagt ut förbrytarna som NFT:er till försäljning. Pengar som kommer in ska skänkas till Röda korset i Ukraina. Riskerna för egen del har hon inte tänkt på så noga.

”To be honest I’m not sure of possible risks. But I’ve already pub­lished it on my social media.”

Anastasia Dmitreko

”Sorry for the long answer. There was an air raid all day today.”

Meddelandet kommer från Anastasia Dmitreko i industri­staden Dnipro, sydväst om Kiev. Enligt hennes Linkedinkonto har hon nyligen börjat jobba som webbdesigner på en lokal teleoperatör. Vi har haft kontakt på kreatörsforumet Behance. Den 2 mars publicerar hon bilder där hon jämför andra världskriget med den ryska invasionen.

Risken finns naturligtvis att hon är en propagandakanal. Hennes namn tycks vara väldigt vanligt och Linkedinkontot är relativt färskt medan hon har varit i ett drygt år på Behance.

Så en dag dröjer hennes svar på frågorna vi skickar. Först på kvällen kommer ett meddelande. ”Sorry for the long answer. There was an air raid all day today.”

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev