Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Intersportbutik hotas av amerikanska Crocs

Publicerad: 23 juli 2008, 13:26

Det amerikanska skoföretaget Crocs, vars skor i Sverige säljs under namnet Foppatoffeln, stämmer en lokal Intersportbutik i Täby. Anledningen – Crocs tycker att butikens sko Clocks är för lik deras egna tofflor.


Clox till vänster och Crocs sko "Cayman" till höger.

Den svenska butiken I-Sport i Täby, som är ett helägt dotterbolag till Intersport, har en sko av märket Clox. En sko som nu har upprört den amerikanska skojätten Crocs. Crocs tycker att skon är ett plagiat av deras sko med namnet ”Cayman” och vill nu att I-Sport ska tvingas att sluta med försäljningen av skon. Dessutom vill Crocs att förbudet ska förses med ett vite på en miljon kronor.

I stämningsansökan skriver Crocs.
”Clox är så lik Cayman att det finns risk för vilseledande och förväxling med Cayman och Caymans ursprung.”

Dessutom skriver Crocs att I-Sport genom sin marknadsföring av Clox ”utnyttjar det renommé och det uppmärksamhetsvärde som är förknippat med Crocs och Cayman.”

Enligt en egen undersökning som Crocs låtit genomföra i Sverige hade deras sko väldigt hög kännedom. När de visade en svartvit bild för 500 personer i åldern 15-74 år svarade 81 procent att associerade bilden till märket Crocs eller Foppatoffeln.

Intersport säljer även själva Crocs sko ”Cayman”.

Enligt Crocs har plagiaten under våren ävensålts  i andra Intersport-butiker. Crocs vill att försäljningen ska upphöra i avvaktan på dom i målet.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.