Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Klart: Frölunda HC skrotar den nya loggan: ”Vi gjorde en felbedömning”

Publicerad: 4 februari 2022, 09:53

Frölunda HC:s fick supportrarna och Hockeysverige att rasa. Efter några dygn av kritikstorm väljer klubben att dra tillbaka det nya klubbmärket. Det meddelade ordföranden Mats Grauers vid en presskonferens under fredagen.


Ämnen i artikeln:

NyheterFrölunda HC

Efter 1,5 års arbete med fyra olika byråer och en dryg miljon i kostnader presenterade Frölunda HC sin nya logotyp under pompa och ståt i onsdags. Men supportrarna gick i taket och delar av Hockeysverige var hård i sin kritik. 

De strateger och designers som Resumé har pratade med under torsdagen hade blandade åsikter om den nya logotypen. En som var extra kritisk var Acnes seniora strateg Susanne Carlson

– Ett klubbmärke rymmer mer hjärta än många vanliga varumärken. I det här fallet har Frölunda struntat i arvet och det är aldrig bra. Tycker man ska gå tillbaka till ritbordet.

Hon skulle visa sig få rätt.

Under fredagen kallade Frölunda HC till en presskonferens i Frölundaborg där klubben meddelade att det nya klubbmärket aldrig kommer att tas i bruk. Kritikern från medlemmarna ligger bakom SHL-klubbens beslut.
LÄS MER: Reklambyrån bakom logotypen: ”Är stolta över resultatet”

Klubbens ordförande Mats Grauers sade vid presskonferensen att arbetsprocessen väckt mycket kritik och många av medlemmarna har inte känt sig inkluderande i framtagandet av det nya klubbmärket. 

– Medlemmarna har tolkningsföreträde. Vi gjorde med andra ord en felbedömning.

Logotypen har av supportrarna kallats för att vara platt och innehållslöst. Märket har också kritiserats för likheter med både alpinstjärnan Frida Hansdotters och Fastighetsägarnas loggor. Det nya klubbmärket har också kritiserats för att bära likheter med symboler för Nazityskland.

LÄS MER: Branschens ris och ros till Frölundas logga

Mats Grauers beskriver de senaste dagarnas mediestorm som en ”torktumlare”. Nu säger han för att den kontroversiella indiansymbolen, som klubben bytte ifrån, kommer att fortsätta pryda klubbens tröjor även under delar av nästa säsong, innan en ny process inleds.  

– Vi trycker på pausknappen och vi sätter oss till eftertanke. Vår bedömning är att indianen kommer leva kvar ytterligare ett halvår. Vi kommer därefter starta upp ett nytt arbete. Det kommer se annorlunda ut. Och vi kommer göra det tillsammans med medlemmarna och supportrarna.

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

NyheterFrölunda HC

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.