Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Lasse Åberg anklagade Luleå lokaltrafik för plagiat – förlorar

Publicerad: 7 november 2017, 14:27

Lasse Åberg ansåg att mönstret i Luleå lokaltrafiks bussätet var för snarlikt det han skapade för SL:s räkning på 1990-talet.

Foto: Svensk forms opinionsnämnd/Frankie Fouganthin

Lasse Åberg ansåg att det textilmönster som finns på Luleå lokaltrafiks bussäten är ett plagiat. Nu får konstnären och skådespelaren avslag av Svensk Forms Opinionsnämnd.


Ämnen i artikeln:

PlagiatLasse ÅbergDesign

Lasse Åberg – som ligger bakom designen för SL:s blåmönstrade tyg tyckte Luleå lokaltrafiks motsvarighet var snarlikt, på gränsen till plagiat, ocg anmälde saken till Svensk Forms Opinionsnämnd. Nu får han avslag av nämnden som anser  att tygmönstren skiljer sig åt på flera sätt. Det skriver Nyhetsbyrån Siren.

– Jag tyckte att det var värt att påpeka att mönstren är väldigt lika. Men som det är nu är det ingen större idé att tjafsa vidare om det, säger Lasse Åberg till Nyhetsbyrån Siren.

Opinionsnämnden medger att den folkkäre skådespelaren och konstnärens kreation har en nivå av särprägel som gör att den kan anses vara upphovsrättsligt skyddat. Nämnden anser också att det kan ha tjänat som förebild för motparten, men uppfattar att mönstren skiljer sig åt beträffande exempelvis färgsättning och figurplacering.

Lasse Åberg fick vetskap om bussbolagets tygmönster 2015 något som uppmärksammades av flera tidningar för två år sedan.

– Det var en dam från Umeå som kontaktade mig och frågade om det var jag som skapat mönstret i Luleå. Det är ju samma bakgrundsfärg och väveri inblandat. Jag kan tycka att de kanske kunde ha tillfrågat mig om jag ville göra något liknande för dem som jag gjorde för SL, säger Lasse Åberg till Nyhetsbyrån Siren.

Luleå Lokaltrafiks argument mot plagiatanklagelserna är att stolstyget avbildar specifika siluetter från Luleås stadsbild. Bolaget hävdar vidare att Lasse Åbergs mönster inte är tillräckligt originellt för att kunna anses som upphovsrättsskyddat

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

PlagiatLasse ÅbergDesign

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.