Design
Ljunggren på offensiven – med dumplings
Publicerad: 16 december 2011, 15:32
Mikael Ljunggren
Foto: Emanuel Videla
I helgen slogs dörrarna upp till den första riktiga Beijing8-restaurangen. Krögaren Mikael Ljunggren har ambitionen att det ska utvecklas till en kedja som serverar dumplings, kinesiska fyllda degknyten. Till sin hjälp har han anlitat reklambyrån Garbergs designavdelning.
Ämnen i artikeln:
GarbergsEV
Emanuel Videla
På Drottninggatan i Stockholm slog Mikael Ljunggren för knappt en vecka sedan upp portarna till den första restaurangen i vad som (om allt faller på plats) ska bli en restaurangkedja som serverar dumplings, fyllda kinesiska degknyten. Konceptet har han arbetat fram på en Beta-restaurang på Södermalm. Den finns fortfarande kvar och där har företaget sin bas. Men det är den nyöppnade restaurangen som är den första där konceptets form är klar.
– Jag har stora planer. Varumärket Beijing8 är registrerat i Europa, Nya Zeeland och Japan. Mina ambitioner är att det ska bli en internationell kinesisk-inspirerad dumplingkedja. Det finns redan intresse i Kina för det här, säger Mikael Ljunggren.
Inom två år planerar han 20 restauranger – 10 egna och 10 joint ventures.
– Dessutom vill jag vara klar med den första etableringen utomlands.
Till sin hjälp har han anlitat reklambyrån Garbergs designavdelning, Garbergs_project, som har tagit fram den grafiska identiteten. Uppdraget var det första för Garbergs designavdelning.
– Jag ville jobba med de bästa och Karin Ahlgren, som är Sveriges bästa formgivare, finns på Garbergs, säger han.
Som kund säger Mikael Ljunggren att han lämnar mycket frihet. Samtidigt som han är högst involverad i projekten, ner till detaljnivå. Allt från bestick och möbler har tagits fram speciellt för kedjan. En snygg och tydlig identitet är viktigt, tycker han.
– Dumplings är ju egentligen bara dumplings, fyllda degknyten. Det är inte så sexigt i sig självt och går att få på flera ställen. Då får man paketera det snyggt, allt runt omkring lägger till ett mervärde säger Mikael Ljunggren.
Garbergs har även designat förpackningar för take-away. Mikael Ljunggrens förhoppning är att man på närliggande arbetsplatser ska införskaffa en korg som man ångkokar dumplings i. Precis som att det finns kastruller på arbetsplatser.
– De här vill vi branda sen, säger Mikael Ljunggren och visar upp en av korgarna.
Han har redan tidigare arbetat med dumplings, på sin restaurang Umami. Där kunde de kosta 25-30 kronor. Men när Mikael Ljunggren och hans affärspartner hittade en dumplingsmaskin på rundresa i Taiwan lades förutsättningarna till kedjan.
– Förhoppningen är att vi ska finnas bredvid McDonalds i framtiden. Men äter man det här så är det fräschare och man mår betydligt mycket bättre. Det kan jag garantera.