Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Mackmyra släpper gin – Berghs-student bakom designen

Publicerad: 29 september 2017, 12:39

Tom Hallgren har gjort många skarpa uppdrag under studietiden på Berghs.

Tom Hallgren läser sista året kommunikationsdesign på Berghs. När det svenska spritfenomenet Mackmyra släpper sin första gin står studenten för koncept, namn och design. För Resumé berättar han hur man får ut skarpa jobb när man pluggar.


Ämnen i artikeln:

MackmyraBerghs School of CommunicationVarumärke

Mackmyra är det omtalade, börsnoterade svenska whiskeyvarumärket från Gävle. Nu har företaget öppnat sitt gamla destilleri under namnet Mackmyra Lab distillery. Den första produkten som togs fram är gin.

Berghs-studenten Tom Hallgren blev kontaktad av en flickvän till destilleriets ägare för ett halvår sedan. Resultatet är en flaska av traditionell Mackmyra-form och en etikett i som går i flaskgrön och svart. Gin står med fonetisk skrift ("Jin") under huvudetiketten

Serien ska heta "Kreatör" och tanken är att Tom Hallgren nu satt en mall för framtida släpp. För när Mackmyra släpper en ny enhet i serien kommer en annan formgivare att ta vid. Tom Hallgren har gjort flera frilansjobb under studietiden, främst logotyper. Uppdraget för Mackmyra är det mest omfattande.

– Jag tyckte att kreatör passade väl till att andra kan komma in och sätta sitt avtryck på designen. Färgen är ett kalejdoskoptryck av enbär för att visa just ginets ingredienser vilket enkelt går att skifta när en ny spritsort lanseras och avspeglar produktens innehåll på ett spännande sätt. Målgruppen är foodies, mat- och dryckesintresserade. Produkten ska lanseras internationellt, men jag ville behålla någon sorts svensk känsla i formgivningen, säger Tom Hallgren till Resumé.

Vad är dina tips till studenter som vill få ut skarpa jobb under studietiden?
– Att alltid ta betalt och vara beredd på att göra en hel del tråkigt arbete, det här är inte det. Men man måste våga att göra uppdrag där det tar emot för att sedan kanske få chansen på något större.

Tom Hallgren går ut Berghs i vår och vill helst jobba på en designbyrå. Han tror att frilansuppdragen under utbildningen get honom en viss fördel.

– Att jobba mot kund och hanetra snåriga mejlkonversationer är en stor del av jobbet som inte går att lära sig i skolan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.