Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Michael Storåkers skyller på Eric Ericson

Publicerad: 16 oktober 2013, 09:59

Michael Storåkers.

Foto: Björn Elgstrand.

Michael Storåkers, som höll i projektet med eldskärmen, ger nu sin version av designbluffen med Carl Philip. Storåkers vill bara svara via mejl. Han skyller på designern Eric Ericson som trätt fram och berättat om bluffen.


Ämnen i artikeln:

Eric EricsonMichael StoråkersPrins Carl Philip

Michael Storåkers, grundare av Storåkers McCann, numera vd för Bukowskis står hovet nära och har fungerat som en slags mentor för prins Carl Philip.

Det var han som höll i projektet med eldskärmen som tillskrevs prins Carl Philip, men som gjordes av designern Eric Ericson.

När Resumé ställer frågor till Storåkers om designbluffen vill han svara på mejl.

Hur blev det så här? Vad är din förklaring?
– Prinsen  behövde en designhandledare då han precis gått ut skolan och då han  studerat grafisk design och inte industridesign. Att det blev Eric  Ericson först berodde på att de träffats på dåvarande Storåkers McCann  och hade ett väldigt bra samarbete.  Och  Eric hade erfarenhet av produktdesign.

Var det du som föreslog Eric Ericson?

– Det  var inte jag som föreslog Eric Ericson initialt. Men jag stöttade  förslaget av Eric Ericson då deras samarbete fungerat så väl tidigare på  reklambyrån.

Hur kom det sig att Eric ritade eldskyddet?

– Eric  Ericson ville hålla ett högt tempo i arbetet, svårigheterna var att få  ihop det med prinsens övriga åtaganden. Eric tog på sig självsvåldigt  att skissa ut idén för att vinna tid och komma vidare. Det var dock helt  överens om idén och prinsen var  med i hela processen. Jag ser inget konstigt med det. Eric Ericson  ville mot Prinsens vilja vara anonym, den överenskommelsen hedrades.  Det var Eric Ericsons förslag att göra det ihop med Svenskt Tenn, efter  hans goda erfarenheter av dem tidigare. Och Prinsen  hade positiva erfarenheter efter besticklanseringen på Svenskt Tenn.

Vad är din roll?

Gjorde du det här på uppdrag av hovet?– Att  screena de många förfrågningar som kommit och kommer in till företaget.  Alla uppdrag bygger på förfrågningar från företag. Med enda undantaget  eldskyddet för Svenskt Tenn.

– Prins  Carl Philip har efter egna designstudier gjort ett eget aktivt val att  starta ett designbolag. Det är Prinsens beslut och ingen annans. Jag kan  dementera att det skulle vara ett resultat av någon annans ambition  eller önskan. Det är helt felaktigt.  Och det finns inget uppdrag från hovet utan jag har jobbat med prins  Carl Philip på samma sätt som jag jobbat med många andra begåvade  kreatörer genom åren.

Varför var det så viktigt att Carl Philip skulle framstå som designer?

– För  att det är prinsens ide ihop med Eric Ericson, han har varit med i hela  processen. Om Karl Lagerfeld gör en kollektion för H&M så ritar  inte han varje plagg själv. Det finns designers som hjälper till, precis  så har skett i detta fall. Prins Carl Philip  hade en stark önskan om att vilja ha med Eric som formgivare, men Eric  ville absolut inte det.

Eric Ericson säger till oss att du höll i hela projektet. Han är arg på sig själv och tror att många känner sig lurade. Kommentar?

– Jag tror det stämmer att Eric är mest arg på sig själv, det är förstås  svårt att förstå för många hur man ena stunden vill vara anonym, och den  andra stunden offentlig.

Är det något du ångrar?

– Framåt  kommer vi inte samarbeta med formgivare som vill vara anonyma. I övrigt  så stöttar jag prinsen fullt ut. Han är kreativt begåvad, och kommer  bli en stor designer. Självklart har han lärt sig mycket sedan han  precis gick ut skolan. Framåt är det  Bernadotte & Kylberg som gäller och där finns det många spännande  lanseringar  som Prinsen drivit och skapat ihop med sin fasta  designpartner Oscar Kylberg. Jag är glad  över att Prinsen nu valt att  satsa nästan helt på designen vid sidan om de officiella  uppdragen och tar vara på sin talang.

Hur ser du på Svenskt Tenns agerande?

– Det  har stått fullständigt klart för Svenskt Tenn redan från början att  flera har varit involverade. De har arbetat och arbetar löpande med Eric  Ericson på många projekt.  Min roll var att begränsa hur mycket prins  Carl Philip användes i pr och marknadsföring.

Förstår du att du kan ses som en bluffmakare?
– Det är absolut ingen bluff. Prins Carl Philip önskade att Eric skulle  stå som formgivare, men han ville vara anonym. Prinsen är kreativt  ansvarig för bolaget och har varit med under hela processen.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.