Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

”Micke Storåkers höll i hela projektet”

Publicerad: 16 oktober 2013, 08:14

Eric Ericson.

Designern Eric Ericson berättar att Michael Storåkers höll i hela projektet med eldskärmen som tillskrevs prins Carl Philip. Kungens advokat, tillika styrelseordförande för prinsens designbolag CphB, Axel Calissendorff, menar att designbluffen inte har varit någon hemlighet för hovet.


Ämnen i artikeln:

Eric EricsonMichael StoråkersPrins Carl Philip

Det är en märkbart tagen Eric Ericson som beskriver en kortvarig tillvaro som handledare åt prins Carl Philip för cirka fem år sedan. Kontakten mellan dem knöts av Eric Ericsons dåvarande chef på Storåkers McCann, Michael Storåkers. Ericson har inte sovit ordentligt på ett par dagar och uppger att han mår mycket dåligt av det som har hänt. Samtidigt är det svårt att få ett klart resonemang över hur det gick till när Eric Ericson fick uppdraget att ta fram en designprodukt åt Carl Philip.

– Jag har varit handledare åt många studenter så att jag fick frågan om att vara det för Carl Philip var i sig inte så konstigt. Men ganska snabbt så framgick det att det förväntades mer än så av mig. Carl Philip var inte engagerad och saknar driv och de kunskaper som behövs. Därför tycker jag uppriktigt synd om honom som har blivit indragen i det här. Jag vet inte varför Carl Philip har gått med på det här. Ungefär samtidigt som det här hade prinsessan Madeleine praktiserat på Filippa K och sedan på någon arkitektfirma. De kanske trodde att de skulle bli designers hela bunten. Sen finns ju också associationen med Sigvard Bernadotte som de tyckte var bra.

Är det du som har kommit med idéen att du ska stå för designen och prinsen ska marknadsföra produkten i sitt namn?
– Micke Storåkers har hållit i hela projektet och sett till att det här har hänt.  Jag vet inte om upplägget var så från början eller om det utvecklades så. Jag är mest arg på mig själv för det här. Jag tror att många känner sig lurade.

Eric Ericson beskriver sig som en skygg person och återkommer flera gånger till att han ångrar sig. När han åter ska beskriva sitt handledarskap åt Carl Philip berättar han att det tog slut efter en relativt kort period, helt enkelt bara för att det inte kändes seriöst.

– Carl Philip var inte dedikerad uppgiften. Man måste slita som fan för att lyckas. Han har inte de kraven på sig.

Eric Ericson är noga med att påpeka att han inte formgett något annat åt Carl Philip.

– Men jag har handlett honom i arbeten med besticken. Men jag har absolut inte ritat dem åt honom. Jag har haft synpunkter som handledare.

Sen suckar Eric Ericson djupt och säger att han förstår att människor kan känna sig lurade.

– Jag tror hovet hatar mig. De tycker det här är jävligt jobbigt. Men jag vill bara vara ärlig och berätta som det var. Men jag vill inte hamna i konflikt med Micke Storåkers.

Men prinsen marknadsförs ju som designprinsen. Är det din idé då?
– Jag har inget med varumärket eller bolaget att göra.

Hur mycket fick du betalt?
–      För lite. Jag funderade faktiskt på det nyss. Jag har bokföringen uppe på vinden. Jag får väl gå upp och kolla men jag minns att det var alldeles för lite.

Carl Philip lägger locket på. Hovet skickar i stället fram kungens advokat Axel Calissendorff. Enligt honom är designbluffen ingen nyhet för hovet.

– Det har varit Eric Ericsons önskemål att får vara anonym och det har han fått vara, säger Axel Calissendorff. Att han nu väljer att kliva fram har vi inte några synpunkter på.

Enligt Axel Calissendorff har flera aktörer känt till Eric Ericsons inblandning.

– Svenskt Tenn har vetat om det från början, säger Axel Calissendorff. Men prinsen har spelat en central roll från idé till färdig produkt. Det är inte ovanligt att flera personer är inblandade i designprojekt.

Enligt Axel Calissendorff har prins Carl Philip fått hjälp av olika människor i sina designprojekt beroende på behov.

– Prinsen är utbildad grafisk designer och har inte erfarenheten av gjutning och slutförande som Eric Ericson har, säger Axel Calissendorf. Att man har flera inblandande i ett designprojekt vare sig underligt eller ovanligt.

Har Eric Ericson varit inblandad i fler av prinsens projekt?
– Han har gjort slutritningarna till bestickserien, men den insatsen var av begränsad omfattning.

Får den här historien några konsekvenser för CPhB?
–       Den erfarenhet vi gjort är att det är viktigt att vi är tydliga med vilka som varit inblandade i projekten.  Om man tittar på hur prinsens projekt för Rörstrand presenterats så har vi en bra modell där.

Resumé söker Michael Storåkers för en kommentar.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.