Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Norsk bank anklagas för att ha plankat Qapitals identitet

Publicerad: 17 februari 2015, 13:31

Till vänster: Qapital Till höger: Jaeren Sparebank

Den nystartade norska banken Jaeren Sparebank anklagas för att ha plankat den privatekonomiska tjänsten Qapitals identitet som utformats av den svenska byrån Bedow.


Ämnen i artikeln:

Bedow

Vid årsskiftet skedde en sammanslagning av två norska banker. Ur hopslagningen bildades en helt ny bank – Jaeren Bank. I samband med det tog man hjälp av den grafiska designern Daniel Brokstad och reklambyrån Procontra för att skapa en ny identitet åt banken.

Men nu riktas anklagelser mot Jaeren Sparebank och reklambyrån Procontra. Anklagelserna kommer från den grafiska byrån Bedow, som tog fram Qapitals identitet redan 2013. Byrån menar att Procontra plankat Qapitals identitet. Och likheterna mellan Jaeren Banks nya identitet och identiteten Bedow utformade för Qapital är slående. Av bilderna framgår att såväl konstruktionen av logotypen som färgschemat och de geometriska blocken troligen plagierats av identitet Qapital. Det samma gäller illustrationsmanéret.

På sin facebooksida kallar Bedow incidenten för "the worst rippoff we've ever seen". Resumé ringde upp Perniclas Bedow, creative director på Bedow, för en kommentar:
– Trovärdighet är ju ett av nyckelorden i en banks verksamhet. Att då planka en identitet rakt av på det här sättet raserar ju varumärket. Dessutom så är Qapital en app inom just finans, då blir stölden ännu märkligare.

Perniclas Bedow berättar att de gjorde ett konceptuellt arbete i utformandet av Qapitals identitet och bland annat bygger systemet på svenska pengar.
– Qapitals färger kommer från de svenska sedlarna, det blir lite konstigt när en norsk bank då använder samma färgschema. Konceptet är anpassat efter en svensk aktör inom finans och min bedömning är att den norska byrån har plankat designen utan att tänka igenom konceptet.

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

Bedow

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.