Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Obama lanserar krisloggor

Publicerad: 12 mars 2009, 08:16

Barack Obama fortsätter att designa sina politiska initiativ. Nu har hans stora krispaket fått en egen logga. Men både politiska kommentatorer och designtyckare gör tummen ned.


Ämnen i artikeln:

LogotypBarack ObamaLågkonjunktur

Även krispaket måste ha en grafisk identitet. Här loggan för American Recovery and Reinvestment Act, ARRA och fordonsindustrins krispaket Transportation Investment Generating Economic Recovery, TIGER

Obama blev hyllad för sin konsekventa och snygga logotyp under sin presidentvalskampanj. Den runda symbolen med en soluppgång gjordes av Chicagobyrån Mode Project.

Samma byrå fick uppdraget att göra en ny logga för Obamas krispaket American Recovery and Reinvestment Act, ARRA.

Loggan för Franklin D. Roosevelts krispaket.

Även här har Mode gjort en rund symbol men den här gången med något mer komplicerat innehåll. Designbloggen Creativebits ifrågasätter vitsen med att ha en logotyp, med egen design, för varje nytt regeringsprojekt. Det skulle vara bättre med en formell logotyp men med olika innehåll. ”Det skulle hjälpa folk att förstå bättre att det handlar om samma ideologi och samma ledarskap”.

Förutom ARRA-loggan har Mode Projekt gjort en unik logga för fordonsindustrins krispaket Transportation Investment Generating Economic Recovery, TIGER. Den skiljer sig helt från Obamas andra loggor. ”Man kan inte ta en reform med en sån logga på allvar”, menar Creativebits.

Den liberala bloggen Daily Kos jämför ARRA-loggan med loggan för Franklin D. Roosevelts krispaket på 1930-talet. Daily Kos föredrar 30-talsdesignen med blå örnar och tydliga budskap. ”21a  århundradets logga är mer abstrakt och har ett namn som är betydligt mer abstakt.”

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.