Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Design

Så skapade designern den virala Paris-symbolen

Publicerad: 16 November 2015, 15:47

Symbolen tog någon minut att göra.

Foto: Jean Jullien.

På bara några dygn har en hel värld har spridit hans bild. Den grafiske designern Jean Jullien skapade symbolen "Peace for Paris" bara minuter efter att han hört om terrorattacken i Frankrike.


Ämnen i artikeln:

ParisTerrorattack

Det var i fredags kväll som terrorn slog till i Paris och 129 människor dödades i attackerna. Under helgen har sociala medier fyllts med ställningstaganden. Bland annat är det många som har använt Facebooks tidsbegränsade filter med Frankrikes flagga över sin profilbild.

Men det är också en annan bild som synts i flödena. Jean Julliens "Peace for Paris". Bara minuter efter att han hört om terroristattackerna på nyheterna skissade den 32-årige franske grafiske designern ihop symbolen som, när han vaknade upp på lördag morgon, hade spridits av hundratusentals människor.
– Den skapades i mitt knä, i en skissbok, med pensel och färg. Jag gjorde inga skisser före den här, utan den skapades på ren reaktion. Den första tanken som slog mig var tanken på fred, att vi behöver fred. Jag försökte komma på en symbol av Paris, och uppenbarligen var Eiffeltornet det första jag kom att tänka på. Då kombinerade jag de tankarna. Det ligger inte mycket arbete bakom. Det var snarare en instinktiv, mänsklig reaktion än en illustratörs reaktion, säger han till Wired.

Jean Jullien lade ut bilden i alla sina sociala kanaler omkring midnatt, natten till lördagen. Morgonen efter lade Instagram själva ut bilden med kredd till Jullien. I skrivande stund har det inlägget fler än 1,4 miljoner gilla-markeringar.

Till Wired säger Jean Jullien att han nästan skäms över uppmärksamheten som har riktats mot honom efter att han skapade symbolen.
– Symbolen är ett budskap för fred och solidaritet. Jag gjorde den inte för att dra nytta av den själv på något sätt, utan för att kommunicera med människor som jag känner och för att visa att jag tänker på alla som drabbades i Paris. Att andra människor spred och använde den är bara en bonus. Det är en bild för alla. Ett verktyg för folk som vill uttrycka solidaritet och fred och det är precis det den har använts för.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

ParisTerrorattack

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.