Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Svensk grundare av designbolag fälls för kopior

Publicerad: 26 juni 2014, 12:37

Grundaren av IkonM har fällts i Stockholms tingsrätt för kopiehandel. Rättegången har rört bolagets försäljning av 16 olika lampmodeller.


Brandnews rapporterar att tre företag i Storbritannien marknadsför kopior av välkända designgurus inom möbler och inredning – Designersrevolt, Voga och IkonM.

Domen för just IkonMgäller 16 olika lampmodeller, varav 3 är kopplade till designern Arne Jacobsen och 13 rör Poul Henningsen.

Bakgrunden är att IkonM drivs från Storbritannien av den svenske grundaren, som också är skriven där.

Där är lagstiftningen mildare när det gäller skydd för brukskonst.

Brandnews rapporterar att Stockholms tingsrätt pekade på två domar från EU-domstolen som gör att det är fullt möjligt att fälla någon för intrång enligt den svenska upphovsrättslagen trots att kopiorna är tillåtna i det land där de produceras.

Tingsrätten menar att lamporna är upphovsrättsligt skyddade, medan IkonM-grundare bland annat ansåg att lamporna inte var tillräckligt lika originalen.

Brandnews uppger att tingsrätten kom fram till att kopiorna är så gott som identiska med originalen. Rätten därmed dömer grundaren till stora bötesbelopp samt vite om denne fortsätter med försäljningen av lamporna.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.