Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Svenska Xanté förlorade tvist

Publicerad: 2 juni 2009, 07:32

Den svenska päronlikörstillverkaren Xanté company har förlorat en tvist i marknadsdomstolen mot den franska konkurrenten H Mounier. Striden gällde renommésnyltning. Nu tvingas Xanté betala en halv miljon i rättegångskostnader.


Ämnen i artikeln:

Marknadsdomstolen

Svenska Xanté ansåg att H Mouniers flaska för päronlikör var för lik deras egen och drog konkurrenten inför marknadsdomstolen. Nu har marknadsdomstolen gått på det franska företagets linje. Därmed tvingas Xanté betala H Mouniers rättegångskostnader på 535 697 kronor.

Xanté hade yrkat att Marknadsdomstolen skulle förbjuda Mounier vid vite av en miljon kronor att vid marknadsföring av likör använda en avbildad förpackning eller annan liknande förpackning som kan förväxlas med Xantés förpackning för deras päronlikör.

Marknadsdomstolen ansåg inte att Xantés flaska var tillräckligt känd på marknaden att konkurrenten skulle kunna dömas för otillåten efterbildning.

Svenska Xanté säljer en frukt- och bärlikör med konjaksbas som utöver konjaken får sin smak av päron. Produkten har funnits på den svenska marknaden sedan 1994. H Mounier, ett franskt kooperativt ägt företag, lanserade 2006 en liknande produkt som Xanté. Mounier säljer produkter på den svenska marknaden men inte på Systembolaget.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Marknadsdomstolen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.