Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Svenskt Tenn i mönstertvist med brittiskt bolag

Publicerad: 19 augusti 2013, 07:27

Ett av Josef Franks berömda mönster som saluförs av det brittiska företaget

Svensk Tenn undersöker om det går att juridiskt komma åt ett brittiskt företag som via sin sajt säljer tyger med Josef Frank-mönster.


Josef Franks möster har varit liktydigt med Svenskt Tenn sedan 1934. Hans mönster är världskända och hans möbler är svenska klassiker.

Men nu har ett brittiskt företag börjat sälja ett tiotal av hans mönster visa sin sajt. Priserna att en tredjedel av de som Svenskt Tenn har och kvaliteten uppges vara densamma.

– Vi uppmärksammades på bolagets hemsida redan i början av sommaren, säger Svenskt Tenns vd Maria Veerasamy till Dagens Industri. Det är första rättighetsintrånget som jag känner till att Svenskt Tenn har råkat ut för. Det är otroligt tråkigt.

Det är svårt att veta vem som ligger bakom det brittisk-baserade företaget men Svenskt Tenn har bett sina jurister att titta på ärendet.

Frågan är dock om de kommer att nå framgång. Den svenske mångmiljonären Lennart Nyberg, som startade bläckpatronssajten InkClub, drog för ett par år sedan igång Designers Revolt, som säljer kopior av möbelklassiker till låga priser.

Affärsidén bygger på två saker: den fria rörligheten för varor inom EU och det relativt svaga mönsterskyddet som finns i Storbritannien.

Till skillnad från de flesta andra länder i EU har upphovsrätten för Josef Franks mönster och möbler gått ut i Storbritannien där ett 25-årsskydd gäller. Och den fria rörligheten för varor inom EU gör att det som är lagligt att sälja i Storbritannien är lagligt att skicka till alla EU-länder.

Och hittills har inget kunnat stoppa Designers Revolt.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.