Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Sveriges mäktigaste arkitekt

Publicerad: 7 februari 2012, 13:55

Annons med Gert Wingårdh av designbyrån Happy

Foto: Designbyrån Happy

Arkitekten Gert Wingårdh vann i går tidsskriften RUM:s första pris för årets kreatör. Den årliga prisutdelningen inledde Stockholm Designweek.


Från RUM:s "Maktlistan 2012": "Makt är ett begrepp som fascinerar och fängslar. Alla vill ha den, men den är svår att ta på. Idén att göra en maktlista, att ranka enskilda individer efter makten de besitter, inom branscherna design och arkitektur kan anses galen. Hur kan man jämföra en enskild formgivare med en museichef? Eller en stadsarkitekt med direktören för ett byggbolag? Kan man säga att någon är mäktig för att han eller hon uttalat sin åsikt i media? Eller är det redaktörerna på de olika tidningarna som besitter makten genom urvalet de gör?"

Igår startade Stockholm Designweek. Arkitektur- och designtidsskriften RUM inledde veckan med sin årliga fest och listade årets mäktigaste i branschen. Vinnarna är uppdelade i kategorierna: näringsliv, byråkrat och kreatör. Arkitekten Gert Wingårdh blev utsedd till bästa kreatör, Åsa Bergman vd på Sweco tog första priset i näringslivskategorin och kultur- och idrottminister Lena Adelsohn Liljeroth toppar byråkratlistan.

Maktlistan är en redaktionell produkt sammansatt av redaktionen på RUM. Tidsskriften ges ut av förlaget It is media.

Topp 3 Näringsliv
Åsa Bergman, vd Sweco
Ewa Kumlin, vd Svensk Form
Jan Johansson, vd Peab

Topp 3 Byråkrat
Lena Adelsohn Liljeroth, kultur- och idrottsminister
Anna Söderholm, projektledare Kammarkollegiet
Stefan Attefall, civil- och bostadsminister

Topp 3 Kreatör
Gert Wingårdh, vd Wingårdh Arkitekter
CKR, arkitekter och designer
Monica Förster, designer

Erika Siljendal

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.