Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Umeås designskola rankad etta i världen

Publicerad: 12 september 2013, 14:41

Philip Normand Andersens prisade livräddningsboj SafeWay

Designhögskolan vid Umeå universitet är överlägsen vinnare i amerikanska IDEA, International Design Excellence Awards 2013.


Därmed slår man prestigeskolor i Kina, USA och Storbritannien och visar att man tillhör den absoluta toppen inom industridesignutbildning
.
Utöver IDEA:s rankning är Designhögskolan i år högst rankad på Red Dots lista över europeiska och amerikanska skolor samt tvåa på europeiska iF:s lista.

– Även om alla priser och tävlingar är subjektiva på sitt sätt så kan vi ändå med säkerhet nu konstatera att Designhögskolans utbildningar är i världsklass. Priserna är en måttstock på att det vi gör här i Umeå är viktigt och att vi driver designutbildningen framåt, säger rektor Anna Valtonen.

De koncept från Designhögskolan som tilldelats guld i år är Ömer Haciomergolus ERO och Philip Normand Andersens SafeWay.

ERO är ett innovativt förslag till en liten och lätt-manövrerbar semi-automatisk robot som bryter ned betongkonstruktioner med hjälp av högtrycksvatten. Det nya med konceptet är att den på själva byggplatsen, som är ett stängt system, både återanvänder vattnet till nedbrytningen samt separerar avfallsprodukter från betongen så att betongen kan paketeras och återanvändas vid nya byggnationer.

SafeWay är framtidens livräddningsboj som enkelt kan aktiveras vid en nödsituation genom att användaren på land pekar med en laserpekare åt det håll som SafeWayen ska åka. I vattnet tar SafeWayen sig fram på egen hand och väl framme vid den nödställde blåses bojen upp för att ge största möjliga greppyta och flytförmågan.

Designhögskolans topplacering i år följs av Dalian University i Kina som vunnit fyra priser samt Art Center College of Design, USA och Zhejiang University, Kina, som vardera tagit hem tre priser. Totalt över de senaste fem åren toppar Art Center College of Design med 27 priser.

– Designhögskolan har totalt tagit hem 16 priser de senaste fem åren i tävlingen IDEA. Det ger oss en tredjeplats bland prisvinnande skolor i hela världen. Vi ligger långt före konkurrerande skolor i Europa, säger Thomas Degn.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.