Design
Vattenfall byter logo efter 26 år – ska signalera miljötänk
Publicerad: 15 mars 2018, 09:35
Vattenfall rullar ut ny grafisk identitet på samtliga marknader. Foto: Felix Odell
Vattenfall har sålt brunkolen och ställer om till ett klimatneutralt företag. Nu signalerar de förändring genom att byta ut sin logotyp och grafiska manér.
FT
Fredrik Thambert
Statliga Vattenfalls orange-blå logotyp lanserades år 1992. Då var företaget en inhemsk angelägenhet – i dag sträcker sig verksamheten över en rad länder och energislag.
Våren 2016 sålde Vattenfall sitt kritiserade innehav av tysk brunkol och har sedan dess lanserat ett nytt syfte med verksamheten: "Power Climate Smarter Living". På ren svenska innebär det att Vattenfall vill bidra till omställningen mot ett fossilfritt samhälle inom en generation. Dels genom att ställa om hur de själva producerar energi, men också genom att hjälpa andra aktörer och branscher att bli mer klimatsmarta.
– Alla förändringar är ett resultat av det som händer i omvärlden. Klimathotet är en av vår tids största utmaningar. Där har energibranschen en jättestor roll att spela. Vi vill vara ledande i omställningen och är mitt i omvandlingen av förteget. Varumärket är ett sätt att visa förändringen både internt och externt, säger Karin Lepasoon, kommunikationsdirektör på Vattenfall.
Vilken trovärdighet har ni i miljöfrågor i dag?
– Vi är helt övertygade om att framtiden måste bli fossilfri. Vi har trovärdighet genom att vi investerar cirka 22 miljarder kronor de kommande två åren, där den största delen rör sol, vind och andra förnybara energikällor. Vi bygger också norra Europas största laddinfrakstrukur för elektriska bilar. Men vi har inte alla svar.
Ni driver även kärnkraft som många anser inte är miljövänlig?
– Kärnkraften är visserligen inte förnybar, men den är fossilfri.
Efter ett år att av undersökningar och strategiarbete har bolaget nu landat i ett nytt grafiskt manér och uttryck. Logotypen har renodlats till en blå-gul cirkel som är delad på mitten och typsnittet har bytts ut mot ett enklare utan seriffer. Den nya varumärkesplattformen innefattar även färger, val av bilder, ljud och musik i filmer och mycket annat. Utöver att signalera miljötänk är ett syfte att anpassa Vattenfalls profil till digitala plattformar.
– Det är inte varje år man byter den grafiska identiteten på ett sådant här företag. Vi har spenderat det senaste året med att göra gedigen research. Resultatet är att vi behåller namnet och den runda symbolen, men med en annan look and feel, säger Karin Lepasoon.
Vattenfalls nya och gamla logotyp. En förändring till det bättre?
Den nya loggan är en medveten blinkning till Vattenfalls svenska ursprung.
– Vi har ett svenskt arv som vi är stolta över. Dessutom finns vi på andra marknader där Sverige som land har ett väldigt positivt rykte. Cirkeln fungerar också som en lins i vår kommunikation, och den är väldigt balanserad.
Er produkt är generisk. Vilket jobb ska logotypen göra?
– Vår basverksamhet handlar om att producera el och värme. Men i energiomställningen får kunden en mycket större valfrihet. Man kan välja leverantör eller att producera egen el. Kundens position kommer att bli mycket starkare och därför blir varumärket viktigare.
Hur mycket har ni investerat i den här förändringen?
– Vi går inte ut med någon siffra, men på det stora hela är det en mindre investering i relation till vad vi får ut av det, och i relation till andra typer av investeringar vi gör.
Byrån som ligger bakom det nya konceptet är Nord DDB. I Sverige kommer en kampanj för att lansera det nya varumärket i början av april. I andra länder kommer liknande kampanjer dras i gång senare.