Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Växande förpackning tog hem pris i San Francisco

Publicerad: 24 juni 2013, 13:00

Svenska designbyrån Tomorrow Machine har tilldelats The Dieline Sustainable Packaging Award 2013 för den expanderande och självöppnande Sustainable Expanding Bowl


Den nu prisbelönta förpackningen har redan väckt stort intresse på forsknings- och designbloggar över hela världen.

På bilder och filmsekvenser syns den från början kompakta förpackningen växa i takt med att varmt vatten tillsätts och slutligen öppna sig redo för måltiden. Den sinnrika konstruktionen har formgetts av designduon Anna Glansén och Hanna Billqvist i Tomorrow Machine, i ett unikt samarbete med materialforskare vid Innventia.

Utgångspunkten för formgivarna var de inneboende funktionerna hos materialet, en kartong med aktiva egenskaper som gör att materialet reagerar på värme och fukt. Tack vare den expanderande funktionen kan förpackningens storlek minimeras och man slipper transportera luft i förpackningen.

Dieline Package Design Awards är världsomfattande tävling som uteslutande ägnas åt konsten att designa konsumentförpackningar. Dieline Package Design Awards lanserades 2009 i syfte att öka medvetenheten om vikten av väldesignade förpackningar. Utmärkelserna, för 2013 i 13 olika kategorier, har utsetts av en högt ansedd panel av 10 branschexperter från hela världen, och grundar sig på kreativitet, säljbarhet och innovation.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.