Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Förbud mot folksamlingar – då flyttar första maj-tågen in i World of Warcraft

Publicerad: 1 maj 2020, 10:04

I dag hålls det första maj-tåget i den fiktiva världen Azeroths historia, inklusive medverkan från partiledare Jonas Sjöstedt. Men där det finns demonstranter finns det också motdemonstranter.


Den 12 mars beslutade regeringen att förbjuda sammankomster på över 500 personer, en siffra som två veckor senare sänks till 50. Smittskyddsåtgärderna har lett till att Sveriges eventverksamhet, från internkonferenser till Håkan Hellström-spelningar, numera är uppskjutna på obestämd framtid.

Beslutet påverkar naturligtvis även de demonstrationståg som arbetarrörelsen av tradition anordnat den 1 maj. Istället håller LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, Jonas Sjöstedt (V) och statsminister Stefan Löfven sina årliga tal på digitala plattformar och sociala medier. 

Men det kommer finnas platser där det går att hålla demonstrationståg utan risk för smittspridning. Ett av dem är den fiktiva världen Azeroth, där det populära spelet World of Warcraft utspelar sig. Idén kom inledningsvis till som ett aprilskämt från Ung vänster i Umeå men när smittspridningen ökade och intresset visade sig större än väntat beslutade ungdomsförbunden för att faktiskt genomföra sin plan. Idén har fått så stort genomslag att även Jonas Sjöstedt kommer att dyka upp.

– Det blev så stora reaktioner från folk som ville vara med att nu blir det ett demonstrationståg i World of Warcraft och jag kommer vara med på ett hörn. – Jag har ingen aning om vad jag ger mig in på, men jag märker att intresset ökar, både bland anhängare och motståndare – på ett hyggligt sätt, berättade han tidigare i veckan för Dagens Nyheter.

Men där det finns demonstrationståg kommer det även finnas motdemonstranter, så även i Azeroth. När Moderata ungdomsförbundet och företrädarna Samuel Jonsson och Douglas Thor fick nys om Ung vänsters idé var de inte sena att börja samla sina egna trupper.

– Vi började skämta lite sinsemellan men precis som Ung vänster gjorde upptäckte vi att det fanns intresse från sympatisörer att faktiskt genomföra det, berättar Samuel Jonsson, vice distriktsordförande för MUF Skåne, och fortsätter:

– Det dagliga politiska engagemanget har i och med coronaviruset fått sättas lite på paus och då får man ta de chanser man får.

För att tydliggöra att det rör sig om en motdemonstration och inte bara en samling karaktärer som samlats har MUF den senaste veckan satt frivilliga på att i spelet sy upp blåa kläder som alla karaktärer kommer att ha på sig. Samuel Jonsson hoppas på att de ska kunna locka mellan 50 och 60 motdemonstranter.

Grundplanen är att hålla en ”fredlig” motdemonstration men Samuel Jonsson utesluter inte att den planen kan ändras.

– Det beror lite på. Det är ett spel och skulle det bli så är det precis som det brukar vara i World of Warcraft. Om någon skulle börja mucka gräl kanske vi tar chansen att ”bonka” på några vänsterpartister.

Samtidigt uppskattar han och hyllar Vänsterpartiet för grundidén om att hålla ett digitalt demonstrationståg.

– De ska ha stor eloge som anordnat det här från början.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.