Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

100 miljoner back för Skånskan

Publicerad: 25 november 2009, 15:26

Skånska Dagbladet väntas göra en förlust i år kring 100 miljoner kronor, trots ett presstöd på 72 miljoner. – Ja, det blir ett skitår, säger vd Thomas Grahl. Men vi skriver av över 60 miljoner för personal­omställning.


Ämnen i artikeln:

Thomas GrahlSkånska Dagbladet

truefalse

Thomas Grahl, vd för Skånska Daglbadet. (Foto: Eva-Lisa Svensson)

Få tidningar görs om så drastiskt och snabbt som Skånska Dagbladet. För ett år sedan chockade ledningen med beskedet att 100 av 250 tjänster skulle bort, därav ett 40-tal när tryckeriet lades ner.

Samtidigt slogs de tre tidningarna Skånskan, Norra Skåne och Laholm Tidning samman till ett företag. Från februari trycker Skånska på danskägda Malmö Tidningstryck.

Nu ges tidningen ut i sex editioner: Malmö, Lund, Mellanskåne, sydöstra Skåne, norra Skåne och Laholm.

År 2008 gick Skånska Dagbladet med en förlust på 68 miljoner kronor. Mer än hälften var förlust på värdepappersrörelsen. Rörelseförlusten var 31 miljoner.

I år väntas också en kraftig rörelseförlust. Presstödet, som tidigare har gett Skåns­kan möjlighet att samla i ladorna, går i år till att banta bort personal.
– Jag har inte räknat ut på miljonen var det landar, säger Thomas Grahl. Det är tack vare vår starka balansräkning som vi klarar den stora omställningen. Det är en enorm påfrestning när en fjärdedel av personalen försvinner. Folk sliter som illrar.

I fjol redovisade Skånskan ett fritt eget kapital på knappt 60 miljoner kronor. Värde­pappersportföljen hade minskat till 136 miljoner. Efter årets resultat blir det betydligt tommare i de skånska böndernas tidningslador.
– Men vi har investerat i ny teknik, anställt nyckelpersonal och sänkt våra kostnader med 20–30 procent, säger Thomas Grahl.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.