Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

12 journalister dödade i Filippinerna

Publicerad: 23 november 2009, 15:49

21 människor som kidnappades i Filippinerna har dödats uppger Dagens Nyheter.
Av de döda var 12 journalister uppger organisationen Reportar utan gränser.


De 21 personerna som dödades ingick i en grupp som skulle nominera en kandidat till de förestående guvernörsvalen.
–  Aldrig förr i historien har nyhetsvärlden drabbats av så många dödsfall på en enda dag. Vi sänder vårt djupaste deltagande och sympati till alla journalister på Filippinerna, som är i chock efter den här fruktansvärda massakern, säger Reportrar utan gränser i en kommentar.
– Vi har ofta fördömt våldet mot journalister och på det sätt förövarna regelmässigt slipper undan åtal i Filippinerna, särskilt i Mindanaoprovinsen. Den här gången blev följden av det frenetiska våldet som ligisterna  utför åt korrupta politiker ett obegripligt blodbad. Vi kräver en kraftig reaktion från de lokala och nationella myndigheterna.

De dödade var supportrar till    Esmael Mangudadatu som står i opposition mot Andal Ampatuan Jr., borgmästare i Shariff Aguak (en kommun i Maguindanaoprovinsen). De var på väg till en valbyrå för att arkivera dokument angående Esmael Mangudadatus kandidatur. Händelsen bevakades av journlaisterna som också blev kidnappade och dödade.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.