Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

14 tjänster bort på Talentum

Publicerad: 24 september 2013, 09:40

Tufft sparpaket på Talentum.

(UPPDATERAD) Talentum Sverige sjösätter ett sparpaket. 14 tjänster försvinner enligt ledningens förslag. Förlaget har titlar som Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media. Den sistnämnda tidningen, som tidigare varit ett självständigt bolag, införlivas i den övriga verksamheten.


Ämnen i artikeln:

Dagens MediaTalentumAffärsvärlden

Resumé rapporterade nyligen att Talentums vd Roger Thorén lämnar sin tjänst.

Koncernens finske vd Aarne Aktan har gått in som vd även för den svenska verksamheten – och han tar i med hårdhanskarna direkt.

15 procent av tjänsterna blir övertaliga. Detta innebär att 14 tjänster plockas bort. Av dessa är åtta på layout, fem på traffic och en på annonsavdelningen.

I Finland har Talentum vidtagit liknande åtgärder med outsorcing av redigeringen.

Eddie Pröckl, ordförande för journalistklubben på Talentum Sweden, riktar skarp kritik mot ledningens förslag.

– Att outsourca redigeringen blir varken billigare eller bättre. Det är kontraproduktivt säger han till Dagens Media.

Dagens Medias ställning som ett självständigt bolag inom Talentum upphör, enligt ledningens förslag. Detta är en liknande åtgärd som är på förslag hos Bonnier för Resumés del.

Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun verkar ta det hela med ro.  

Dagens Media ska ju nu införlivas i Talentums övriga organisation. Hur ser du på det?

– Det är något som har varit på tapeten länge, och som jag inte  ser någon större dramatik i. Det kan få konsekvenser för hur vi jobbar  med försäljning och marknadsföring, men redaktionens inriktning och  arbete påverkas inte av det, säger Fredrik Svedjetun.

Hur ska ni kunna bedriva oberoende journalistik och granska era ägare?

– Vi kommer att fortsätta bedriva oberoende journalistik, med hög  integritet, precis som vanligt. Vi sitter även sedan ett par år tillbaka  i samma lokaler som övriga Talentum, och det har inte påverkat vårt  arbete.

Tycker du att ni granskar era ägare på ett bra sätt?

– Ja, det tycker jag. Vår ambition har alltid varit att granska  Talentum på samma sätt som övriga Medie-Sverige och det tycker jag att  vi lyckas med. Men det är klart att vi skriver betydligt mer om de  större medieföretagen, som Bonnier, Schibsted och MTG, eftersom det är  mest intressant för våra läsare.

Hur påverkar nedskärningarna er på Dagens Media?

– Det kan jag inte svara på i nuläget, de fackliga förhandlingarna har  precis inletts. Men vi på Dagens Media har 1,5 tjänst av den typen som  Talentums ledning har lagt förslag om att outsourca.

Talentums senaste halvårsrapport visar att koncernen förlorat var  femte annonskrona under årets första sex månader, jämfört med samma  period i fjol.

Försäljningenför den svenska delen minskade från  12,5 miljoner euro till 10,7 miljoner euro. Rörelsereslutatet,  exklusive extraordinära konstnader, var minus 300 000 euro.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.