Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

2012 – året då debatterna vidgade svenska språket

Publicerad: 27 december 2012, 12:19

SSU:s parodi på SL, Tintin i kongo togs bort från Kulturhuset och Lena Adelsohn Liljeroth som kritiserades för att vara oförsiktig inför rasismen

Foto: SSU, Montage, Pressbild

Varje år fastställer språkrådet en lista med nya ord. En stark trend bland årets 35 nya ord är att mediedebatterna sätter avtryck i det svenska språket.


Språkrådets lista rymmer i år 35 nya ord. Det skriver Expressen. Ett flertal av dessa ord hör samman med de debatter som ägt rum under 2012.

Debatten kring det könsneutrala pronomenet "hen" nådde sin kulmen då ett mail med en språkpolicy som kunde tolkas som ett förbud mot "hen" från Dagens Nyheters redaktionsledning läckt ut till tidningen Dagens Media.

Redaktionschefen Åsa Tillberg svarade i en intervju med Resumé att det inte handlade om någon form av förbud. Henifiera är ett av de nya orden på språkrådets lista som innebär att man använder sig av könsneutrala pronomen i texter.

Chefen för ungdomsverksamheten på Kulturhuset i Stockholm, Behrang Miri, beslöt sig i september för att ta bort ett antal Tintin-böcker från barnbiblioteket. Hans handling blev offentlig för ledningen först i samband med en intervju i Dagens Nyheter och den följande debatten i sociala medier.

Efter en kortare paus valde Behrang Miri att lämna sin tjänst. Böckerna står återigen i Kulturhusets bibliotek. Tintingate är ett av de nya orden på språkrådets lista som knyter an till diskussionen.  

I april gjorde kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ett snitt i Makode Lindes konstverk på Moderna Museet. Konstverket var en tårta föreställde en naken svart kvinna. Konstnären syfte var att kontrastera västerländska föreställningar om Afrika med verkligheten.

Afrosvenskarnas riksförbund reagearde och menade att Lena Adelsohn Liljeroths snitt i tårtan var ett grovt övertramp. Ordet tårtgate kommer efter diskussionerna ministerns om okänslighet inför rasism och finns med på listan.

Med på listan finns också klämspärr som knyter an till debatten om de spärrar som SL infört i trafiken. I september rapporterade Resumé om hur SSU genomförde en pardoisk protestaktion vid spärrarna där man bland annat utbildade lokaltrafikanterna i spärrvett.

Spårrånaren, även det ett nytt ord, rörde upp känslor efter att han lämnat en berusad man på tunnelbanespåret.

Safarit till Solsidan i Stockholm skapade en het debatt och de två nya orden – över - och underklassafari.

Alla 35 orden på språkrådets lista
Brony, conversesjukan, dna-mikrochip, drinkorexi, emoji, eurobävning, fysisk cd, grexit, hackathon, henifiera, hubot, klämspärr, kopimism, kramtjuv, köttrymden, livslogga, läshund, matbil, memil, mjuk betalvägg, mossgraffiti, märk-dna, nomofobi, ogooglebar, pekskärmsvantar, petabyte, queerpolska, robotdräkt, robotfälla, ryggplankning, räckviddsångest, spelifiera, spårrånare, ståhjuling, T intingate, tårtgate, utvigning, visukal, zlatanera, över- och underklassafari.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.