torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

22 000 tecken nytt grepp för Metro

Publicerad: 3 oktober 2013, 09:16

Sakari Pitkänen. Foto: Nikolai Jakobsen.

Metros reporter Jack Werner publicerade en artikel igår där han kartlagt nättrollet ”Veronika Larsson”, som egentligen inte finns och som under sex år lagt ut bilder på en person som heter Tiffany Olson. Metro-legendaren Sakari Pitkänen sällar sig till skaran som lovordar artikeln – han undrar dock – känd som han är för att mana till korta texter – hur man ens får plats med 22 000 tecken på nätet.

Ämnen i artikeln:

Jack WernerMetroSakari PitkänenMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


– Det är bra att Metro testar nya grepp, säger Sakari Pitkänen.

Jack Werner har ingående beskrivit sina metoder, utan  att egentligen avslöja vem som har stulit Tiffany Olssons identitet.

Reaktionerna  har väntat på sig där det ena lägret tycker att det var fantastisk och  nyskapande läsning, medan det andra lägret, med Calle Schulman i  spetsen, rasade.

”Sorry. Men den här grejen med Veronika Larsson. Den är ju ingenting….Tala om Antiklimax.!”, skrev han på Twitter.

Metro-veteranen Sakari Pitkänen har arbetat på Metro 14 år, varav som chefredaktör mellan 1997-2006.

Han sällar sig till skaran som gillar upplägget.
– Det visar att Metro testar nya former och det tycker jag att man gör rätt i, säger han.

Metro är en legendarisk tidning när det gäller mottot att skriva kort.

Sakari  Pitkänen har visserligen drivit den linjen hårt, men han tycker ändå att  Expressens legendar Sigge Ågren drev den linjen ännu hårdare.
– Han sade  skriv kort, helst inte alls. Men det kommer artiklar i Expressen hela  tiden så man kan inte ha lytt hans order, haha, säger Sakari Pitkänen.

Han  är inte så förvånad över att Jack Werners artikel fick en helsida i  tidningen, men ställer sig mer frågande till att den är 22 000 tecken på  nätet.
– På min tid hade vi ju fördjupningsreportage. Men 22 000  tecken på internet trodde jag inte man fick plats med, säger Sakari  Pitkänen.

Jack Werner beskriver ingående metoderna för sitt grävande,  det är ju så att säga en del av reportaget. Ian Hammar är också en  reporter som beskrev sina metoder för läsarna. Hur ser du på ett sådant  grepp?
– Att beskriva processen är en del av det som kallas New  Journalism, där man gör skribenten till något viktigt. Det man kan  konstatera är väl att ingen läsare någonsin har klagat över att en  artikel har varit för kort, säger Sakari Pitkänen.

Här verkar det mer som att själva resan är målet?
–  Ja, det är som Karin Boye och om folk ändå läst och diskuterat artikeln  har man ju ändå nått sitt mål. Sedan kan inte alla artiklar vara på det  här viset förstås, säger Sakari Pitkänen.

Han tycker ändå att Metro  hela tiden varit en tidning som vågar prova nya grepp och exemplifierar  med alltifrån tecknaren Martin Kellerman till Gringo.

– Lärdomen är  väl att om man gör något ovanligt som sticker ut är det chans att det  blir omtalat och i bästa fall ses som något bra, säger Sakari Pitkänen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev