Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

24 Journalistik anklagas för tveksam klickjakt och bristande etik

Publicerad: 3 april 2017, 05:42

Medieuppstickaren 24 Journalistik anklagas för tvivelaktiga metoder, Eniro behöver 275 miljoner för att överleva krisen och Fox-profilen anklagas för omfattande sexism. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

24Journalistik

24 Journalistik anklagas för tveksam klickjakt och bristande etik
På tre år har 24 Journalistik etablerat sig som en betydande aktör på flera lokala mediemarknader runt om i landet. Med en helt digital strategi har de lyckats sätta press på en rad lokaltidningar. Men deras arbetsmetoder är inte helt okontroversiella, visar en granskning som Medierna i P1 gjort. Det visar sig att fejkade profiler på Facebook systematiskt sprider deras artiklar i grupper där rasismen flödar. Tidigare anställda vittnar om att de också pressats att skriva positiva artiklar om företag som annonserar.
– Det vore katastrofalt för trovärdigheten, säger Björn Häger, ordförande i Publicistklubben.

24 Journalistik dementerar anklagelserna i programmet.

Krisande Eniro vill ta in 275 miljoner
Sökbolaget Eniro befinner sig i en akut ekonomisk knipa. I ett försök att rädda verksamheten vill Eniro nu ta in 275 miljoner kronor och att skulderna minskas med sammanlag 828 miljoner kronor genom att en rad långivare erbjuds stamaktier. Upplägget har förhandlats fram med de banker som lånat ut stora summor till företaget, skriver DI.

Thomas Mattsson om rapporteringen av Gösta Ekmans död
I lördags kom beskedet att den folkkäre skådespelaren Gösta Ekman gått bort, 77 år gammal. Det var Dramaten som gick ut med nyheten som dominerade flödet under dagen. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bloggar om tidningens beslut att avvakta publicering tills dess att de officiella beskedet lämnats.
"Det är faktiskt rimligt att så snart som möjligt redovisa vad som drabbat en person som det råder ett stort allmänintresse kring. Samtidigt är det viktigt att det som då sägs och skrivs, och sammanfattar en livsgärning, blir korrekt. Plus det pressetiska perspektivet, då, om att inte vara för snabb – om det nu inte föreligger ett alldeles uppenbart allmänintresse" skriver han.

Fox-profilen anklagas för sexism
Bill O'Reilly är en av Fox News största stjärnor – men nu befinner han sig i blåsväder. De senaste 15 åren har den amerikanska tv-kanalen Fox News betalat ut sammanlagt 13 miljoner dollar (117 miljoner kronor) till fem kvinnor som säger sig ha blivit sexuellt eller verbalt trakasserade av programledaren, berättar New York Times. Bill O'Reilly tillbakavisar anklagelserna.

Teodorescu: Aprilskämt är inte största problemet
Inför första april rapporterade Journalisten att flera medier valt att avstå från aprilskämt på grund av problemet med fejkade nyheter. Men enligt GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu finns det viktigare åtgärder att genomföra för att höja förtroendet för medierna.
"Hur har mediernas periodvis undermåliga journalistik, inom känsliga områden som migration och integration, banat vägen för oseriösa aktörer som inte tar något publicistiskt ansvar? Likheterna mellan mediernas hantering av de svåra frågorna påminner om de etablerade partiernas och resultaten är dessvärre detsamma: alternativa medier och partier som Sverigedemokraterna frodas i det vakuum som uppstår när de som har ett ansvar för samhällsutvecklingen inte tar det fullt ut" skriver hon.

Margit Silberstein hyllas vid pensionen...
I fredags jobbade Margit Silberstein sin sista dag som politisk kommentator på SVT, vilket Expressen rapporterade om. Hyllningarna strömmade in i sociala medier, rapporterar SVT. "En av de bästa...", "Trist! Så kompetent kvinna!" och "Så fel låt, Margit komma tillbaka" löd några av kommentarerna.

...och SVT får kritik för ålderspolicyn
Margit Silberstein är den senaste i raden av SVT-profiler som fått lämna kanalen mot sin vilja vid 67 års ålder. Varför blir meriter värdelösa på 67-årsdagen?, frågar sig DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki.
"Många är i dag överens om att samhället ska sträva efter att styras av meriter. Därför är reaktionerna ofta starka när kvinnor behandlas sämre enbart grundat på kön, eller när människor stängs ute med hänvisning till deras namn eller brytning. Men av någon anledning verkar medvetenheten försvinna i samma ögonblick som det handlar om ålder" skriver hon i sin ledare.

"I en annan tidsanda hade Önnevall varit hjälte"
Aftonbladets ledarskribent Fredrik Virtanen skriver i sin kolumn om SVT-journalisten Fredrik Önnevall som nyligen dömdes till villkorlig dom för människosmuggling. Brottet han begick var att smuggla en 15-årig syrisk pojke till Sverige under arbetet med en dokumentär.
"Önnevall dömdes nyligen för sitt brott, en dom han bör bära som en medalj, och den rasistiska näthögern jublade förstås men även det etablerade Sverige var försiktigt belåtet (...) I en annan tidsanda hade Fredrik Önnevall varit den hjälte Leif Persson var 1963" skriver Virtanen.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

24Journalistik

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.