torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

250 miljoner borta efter Bagges lånekarusell

Publicerad: 13 november 2014, 11:53

Anders Bagge.

Foto: Jens L´Estrade/TT.

Nästa torsdag faller domen i 250-miljonershärvan kring Anders Bagges havererade företagsimperium. Åtta bolag i Johnsonkoncernen har redan skrivit av en kvarts miljard. Bagges bolaget lånade totalt 707 miljoner kronor av Johnsongruppen. Bagge bedyrar sin oskuld och skyller allt på den åtalade Thomas Malmborg.

Ämnen i artikeln:

Anders BaggeAxel Johnson

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


I januari i fjol gick Thomas Malmborg i pension efter 36 år som trotjänare i Johnsongruppen, där han hade tecknat firma för en rad bolag, och bland annat varit vd för gruppens Luxemburgbaserade riskkapitalbolag Altocumulus.

Kort efteråt upptäcktes att 169 miljoner kronor året innan förts från Johnsons konto till Anders Bagges bolag Cantus Invest.

Thomas Malmborg polisanmäldes och en sagolik härva rullades upp. Bland annat hade Thomas Malmborg skrivit på både lånehandlingarna för Johnson och reverserna för Anders Bagge.

Vid sidan av jobbet som betrodd kapitalförvaltare åt Johnsongruppen var Thomas Malmborg den som i praktiken skötte finanserna i Anders Bagges skakiga företagsgrupp.

Den stora pengasnurren började 2008, då Bagge byggde upp Cantus Invest med en rad dotterbolag.

Företagsgruppen har gjort dåliga affärer och med jämna mellanrum lånat pengar från olika bolag i Johnsonkoncernen. Medan lånekarusellen snurrat har skillnaden mellan lånade och återbetalda belopp vuxit för att 2013 summeras till 248 miljoner kronor.

Thomas Malmborg åtalades och i oktober hölls huvudförhandlingar i Stockholms tingsrätt. Åklagaren yrkar på fängelse för grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring samt näringsförbud. Thomas Malmborg förnekar brott.

– Det finns inga skriftliga instruktioner som motsäger att min klient haft uppdraget att göra de här investeringarna. Och ingen har påstått att han har tjänat en krona för egen del, säger Hans Strandberg som är Thomas Malmborgs advokat.

Anders Bagge, vill inte kommentera. Han är inte misstänkt för något brott och i flera av bolagens årsredovisningar framgår att lånen till Bagge redan skrivits ner till en krona.

Maria Luthström, kommunikationschef i Axel Johnson AB, vill inte kommentera fallet.

I tidningen Resumé kan du läsa mer om hela lånekarusellen, inklusive domen från en sparkad revisor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev