Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

35 får gå – då anställs chefens fru

Publicerad: 29 maj 2012, 11:44

LRF Medias kontor på Gävlegatan i Stockholm.

Foto: Google Street View.

LRF Media är i full färd med att genomföra ett omfattande sparpaket. Resume.se kan berätta att förlagschefen Olle Erikssons hustru har anställts som redaktör/skribent mitt under processen. Beslutet har väckt irritation internt men Olle Eriksson slår ifrån sig.


Ämnen i artikeln:

LRF Media

– Jag kan förstå problematiken, men jag är helt försvarslös eftersom jag ansvarar för förhandlingarna och därmed inte kan kommentera hennes fall, säger Olle Eriksson, förlagschef på LRF Media.

LRF Media är i full färd med att genomföra omfattande neddragningar, runt 35 personer ska bort.

Förlagschefen Olle Erikssons hustru gått från ett vikariat på förlaget till en fast anställning under pågående förhandlingar. Ett beslut som har väckt mycket irritation, enligt källor till Resume.se.

Olle Eriksson medger att hans fru har blivit fast anställd, men menar att inget fel har begåtts:

– Jag har förstått att hon har blivit fast anställd eftersom vikariatet löpt för länge, men det är verkligen inte jag som har drivit frågan om att hon ska anställas. Hon har heller inte jobbat med mig, utan inom populärpressdelen, säger han.

Olle Erikssons hustru är anställd som redaktör/skribent vid förlaget.

Du hävdar att du inte har haft något att göra med hennes anställning, men enligt våra källor har du och den tillförordnade förlagschefen Knut Persson fattat beslut kring förlagets samtliga titlar sedan delar av den gamla ledningen fick gå i november förra året?
– Jag har inte drivit detta, utan det är en fråga som du får ta med facket. Jag och min fru har en överenskommelse att inte prata om jobbet eftersom vi arbetar på ett förlag där jag är chef. Så den generella frågan handlar väl snarare om man kan ha sin maka eller hustru på samma företag som man är chef, säger Olle Eriksson.

Det låter ändå lite konstigt att ni inte skulle prata jobb. Ni äter väl middagar ihop antar jag med tanke på att det är din hustru?
– Jo, men man måste förstå att fackpressen och populärpressen inom förlaget är två helt skilda världar, säger Olle Eriksson.

Men tycker du verkligen att det här ser snyggt ut?
– Jag har förstått att det är facket som har krävt att hustrun ska bli fast anställd, säger Olle Eriksson.

Man skulle kunna drista sig att tro att hon sitter säkrare som fast anställd än vikarie eftersom vikarier i regel är det första som ryker vid ett sparpaket?
– Du får göra din värdering. Jag tycker att det är djupt olyckligt att först bli anklagad för något jag inte är delaktig i samtidigt som min hustru riskerar att förlora jobbet. Så jag tycker att det här ett lågvattenmärke för den person som vill skada mig och för den som trycker det, säger Olle Eriksson.

SJF:s ordförande på LRF Media Kristina Bäckström hävdar att det inte ligger några "hundar begravna":

– Man har klantat sig och skrivit fel anställningsform så vi i klubben har åtgärdat detta. Det är helt "hundfritt", säger hon.

Vikarier ryker väl först vid sparpaket och har man fast anställning får man ju uppsägningstid, pensionsinsättningar med mera?
– Om det är vikariat för en tjänst så förhandlar vi för den person som sitter på tjänsten i vanliga fall. Så det är inte ju säkert att det är en fördel att bli fastanställd. Som privatperson tycker jag att det viktigaste är om saker går rätt till. Man kan inte jaga efter folk bara för att de råkar vara gifta, säger Kristina Bäckström.

Det går en timme sedan hör Olle Eriksson av sig per mejl. Då väljer han att bryta mot pågående förhandlingssekretess:

"Jag erkänner att jag vid ett tillfälle haft med min frus anställning vid LRF Media att göra. Det är just nu, under pågående förhandlingar om åtgärdspaketet. Jag har varit med och bestämt att hon förlorar jobbet. Detta avslöjande är måhända ett brott mot pågående förhandlingssekretess. Men det står jag för. Det är orimligt att min hustru, som alltså förlorar jobbet, ska dras i smutsen för att någon anonymt vill kritisera mig för något jag inte gjort."

Då Resume.se frågar Kristina Bäckström hur hon ser på att Olle Eriksson väljer att bryta förhandlingssekretessen tycker hon inte att det är något "kardinalfel".

Resume.se har sökt Olle Erikssons hustru utan framgång.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

LRF Media

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.