Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

400 bort från Stampen i år

Publicerad: 11 oktober 2013, 06:33

Pelle Mattisson, koncernchef Stampen.

Foto: Pressbild.

Resumé har i omgåmgar skrivit om mediehuset Stampens ekonomiskt pressade läge. Förlusten på 31 miljoner kronor för det första halvåret i år kan jämföras med en vinst på 121 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Stampen genomför ett besparingsprogram för att sänka kostnaderna med 475 miljoner kronor i år och gör sig av med 400 anställda i år – det är 10 procent av personalstyrkan.


Ämnen i artikeln:

Pelle Mattisson

Resumé har tidigare skrivit om att bankerna pressar Stampen och vill stoppa utdelningarna till ägarna och ledningen.

– Det operativa resultatet kommer att bli några bättre för helåret 2013,  men tyngs av finansiella poster, säger Stampens koncernchef Pelle  Mattissson till DI – han tillträdde vid årsskiftet.

Stampen redovisar  inte bara en förlust på 32 miljoner kronor för det första halvåret i  år, utan har också minskat intäkterna med 8,3 procent till 2,5 miljarder  kronor, enligt DI.

Annonsvolymen hos de prenumererade tidningarna  har sjunkit med 8,3 procent till 2,5 miljarder kronor, medan Stampen har  ökat intäkterna i digitala medier.

Stampen gör sig också av med 400 anställda under året och organiserar om det redaktionella arbetet för att bli mer effektiva.

Pelle Mattisson uppger att Stampen ska genomföra besparingsprogram även nästa år.
–  Även om Stampen gör ett litet positivt operativt resultat räcker inte  det i ett längre perspektiv, säger Pelle Mattisson till DI.

Stampen skär också ned antalet sidor i de prenumererade tidningarna under veckorna, medan helgtidningarna är mer fylliga.

– Tidningarna  utvecklas till snabblästa nyhetsblad under veckan och mer och mer  läsning styrs mot helgerna, säger Pelle Mattisson till DI.

Fem  mediehus ingår i Mediebolaget Västkusten och GP – TTELA i  Trollhättan/Vänersborg, Hallands Nyheter, Hallands-posten och  Strömstadstidningen.

DI rapporterar att samtliga har ekonomiska problem.

Stampens  balansräkning tyngs också av en goodwillpost på 3,2 miljarder kronor,  vilket enligt DI är 1,3 miljarder kronor mer än Stampens eget kapital.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Pelle Mattisson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.