måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

4084 journalister i uppropet #Deadline

Publicerad: 22 november 2017, 08:11

Drygt 4000 journalister har skrivit under uppropet som vittnar om sexism och övergrepp i mediebranschen.

Ämnen i artikeln:

#MeTooMediebranschen

FT

Fredrik Thambert


Efter vittnesmålen om övergrepp och sexism i flera branscher blev det igår dags för journalisterna. 4084 kvinnor och icke-binära har skrivit på uppropet #Deadline som publicerades i flera medier.

"Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma. När vi nu äntligen talat med varandra har vi insett att de övergrepp som vi normaliserat faktiskt är både orimliga och oacceptabla" skriver de i uppropet.

Initiativtagare till #Deadline är syskonen Johanna och Emma Lindqvist.

Läsarna bjuds sedan på flera berättelser om olagligt och oacceptabelt som skett genom åren ute på redaktionerna. Här är några:

"Det satsades pengar i ett tipssystem. Vem skulle först "få omkull" mig. Och så chefen som inte hälsade på mig på två år men som ändå hade åsikter: "Flickan är ju söt men varför har hon aldrig kjol?"

"När jag var 23 och pluggade till journalist fick jag praktik på ett stort medieföretag. Första veckan sa en av de stora nationella profilerna till mig i ett öppet kontorslandskap "Gillar du att suga kuk eller?" på ett ganska gå-påigt sätt. Jag blev helt ställd och stammade fram något "hehe, va?" Några veckor senare sa han "Gillar du att knulla eller?" En annan gång drog han ner mig i sitt knä. Han pratade också sexualiserande om sin dåvarande fru. Så. Äckligt. Och tröttsamt. Och gubbigt".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev