Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

5,4 miljoner öronmärks för forskning om bildjournalistik

Publicerad: 17 december 2012, 09:08

En forskargrupp vid Mittuniversitet får 5,4 miljoner kronor i forskningsanslag. Pengarna kommer från medieprofilen Gustaf Anders stiftelse och ska användas till att studera pressfotots utveckling i svenska dagstidningar:
– Det är ett eftersatt område inom medieforskningen, säger Ingela Wadbring, professor i medieutveckling.


Ann-Marie och Gustaf Anders Stiftelse för medieforskning tilldelar  forskningsprojektet Nyhetsbilden i förändring 5,4 miljoner kronor.

Mittuniversitet konstaterar att mediebranschen har genomgått stora förändringar som påverkar alla delar av nyhetsbevakningen.

Här är nyhetsbilden och bildjournalistiken ett exempel och nu vill Mittuniversitetet djupstudera just det området:
– Vi  vill belysa nyhetsbildens status i den omställning som mediebranschen  genomgått och fortfarande genomgår, i takt med internet,  multijournalistik, ekonomisk åtstramning och det ökade bildflödet från  allmänheten, säger Maria Nilsson, lektor i bildjournalistik i en  kommentar.

Hon leder projektet ihop med Ingela Wadbring.   Forskargruppen består även John Kimmich-Javier, professor i  bildjournalistik samt Terje Lindblom – adjunkt i bildjournalistik.

Studien sker vid Mittuniversitetets avdelning för Medie- och kommunikationsvetenskap och inleds hösten 2013. Det blir också Mittuniversitetets första studie i det nyinstiftade ämnet bildjournalistik.

Forskargruppen ska framförallt fördjupa sig i nyhetsbildens utveckling efter 1995.

Här  handlar det bland annat om att titta på den bildjournalistiska  yrkesrollen, arbetsprocessen vid nyhetsredaktionen och hur publiken har  tagit emot bilderna:
– Vår ambition är att bidra till en ökad kunskap  om hur bildjournalistiken har sett ut, hur den ser ut idag, och att ge  en prognos om hur den kommer att se ut framöver, säger Ingela Wadbring i  en kommentar.

Gustaf Ander tog över ansvaret för Nya Wermlands-tidningen 1939.
Koncernen tog över över ett antal tidningar under hans ledarskap och han ledde verksamheten fram till år 1970.

Gustaf Ander avled år 2000.

Anne-Marie och Gustaf Anders Stiftelse för mediaforskning grundades 1995.

Stiftelsens mål är att främja vetenskaplig undervisning och forskning inom mediaområdet.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.