Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

5 mest virala fejknyheterna 2016

Publicerad: 30 december 2016, 12:08

Påve Franciskus ställde sig aldrig bakom Donald Trumps kandidatur. Men fejknyheten fick enorm spridning.

Foto: Wikimedia Commons

Fejkade nyheter blev en av 2016 års stora snackisar i mediebranschen. Inte minst deras påverkan på det amerikanska presidentvalet. Här är de fem som spreds mest på Facebook.


Ämnen i artikeln:

FejknyheterFacebookHillary ClintonBuzzfeedDonald Trump

Tidigare i år gjorde Buzzfeed en sammanställning över hur mycket spridning som fejkade nyheter fick på Facebook. Skrämmande nog visade det sig att falska storys fick större spridning på det sociala nätverket inför valet än nyheter från de etablerade medierna.

Genom Buzzfeeds data har nu CNBC presenterat några av de fejknyheter som fick störst genomslag under det gångna året. Inte oväntat har samtliga på topp fem-listan att göra med presidentvalet. Resumé har plockat fram de som fick allra flest Facebook-interaktioner.

1. "Pope Francis Shocks World, Endorses Donald Trump for President, Releases Statement"
Sida:
Ending the Fed
FB-interkationer:
960 000
Den här artikeln påstod felaktigt att påven hade ställt sig bakom Donald Trump som USA:s nästa president. Som en konsekvens fick han gå ut och dementera att så var fallet ("kommenterar aldrig valrörelser"). Ending the Fed har tagit ner artikeln, men fortsätter att publicera fejknyheter. De har över 360 000 följare på Facebook.

2. "Donald Trump Sent His Own Plane To Transport 200 Stranded Marines"
Sida: American Military News
FB-interaktioner: 893 000
Artikeln från i maj påstod att Donald Trump skickat sitt privata flygplan för att undsätta strandade soldader i Operation Desert Storm år 1991. Storyn är inte helt tagen ur luften, men istället för hans privata plan handlade det om ett flygplan från bolaget Trump Shuttle Inc som han ägde mellan 1989 och 1992.

3. "Ireland Is Now Officially Accepting Trump Refugees From America"
Sida: Winning Democrats
FB-interkationer: 810 000
Nära en miljon människor läste artikeln om att Irland öppnade upp för amerikaner som inte stod ut med Donald Trump. Men Irland nämns inte i själva texten. Istället handlar den om den lilla ön Inishturk utanför den irlänska kusten – som inte har något inflytande över landets immigrationspolicy. Det påstods också att Kanada öppnade gränsen på samma sätt – vilket var felaktigt.

4. "WikiLeaks CONFIRMS Hillary Sold Weapons to ISIS... Then Drops Another BOMBSHELL!"
Sida: The Political Insider
FB-interkationer: 789 000
Artikeln bygger på en vantolkning av en intervju med Wikileaks-grundaren Julian Assange. Här påstås han ha sagt att Hillary Clinton, under tiden som utrikesminister, aktivt beväpnade IS och andra islamistiska grupper. I själva verket hävdade han att utrikesdepartementet hade godkänt att vapen skeppades till Libyen under revolten mot Khadaffi 2011. Dessa har senare hanmnat i händerna på jihadister.

5. "IT'S OVER: Hillary's ISIS Email Just Leaked & It's Worse Than Anyone Could Have Imagined"
Sida: Ending The Fed
FB-interkationer: 754 000
Samma upplägg som artikeln ovan. Den felaktiga informationen byggde på en läcka av mejl från Hillary Clintons kampanjchef.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.