Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

5 Ulf Nilson-utspel som fått sociala medier att explodera

Publicerad: 8 oktober 2014, 11:45

Expressens krönikör Ulf Nilson.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / Expressen / TT

Den kontroversielle Expressen-krönikören Ulf Nilson har JK-anmälts, tvingats pudla – och chefredaktören Thomas Mattsson har fått krishantera. Efter den senaste kritiserade krönikan i går, om att kolonialismen var bra, listar Resumé fem Ulf Nilson-utspel som orsakat kritikstorm i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

ExpressenUlf Nilson

• 7 oktober 2014
Ulf Nilson: ”Kanske är det rimligt att här slå fast att kolonialismen trots allt var bra på många sätt. Ja, jag skriver b r a. Den fick bära hundhuvudet för mycket, men den spred civilisationen. Inte på ett perfekt sätt - ingenting i människolivet är perfekt - men ändå. Hade "den vite mannen" inte vågat sig ut (med bössan till hands) skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre.

Nilson har kritiserats hårt av Bilan Osman – också hon Expressen-kolumnist.
"Okej. Why. The. Fuck valde jag att läsa Ulf Nilsons text? och läste jag precis att världen är bättre tack vare kolonialism? AHHHHH hjälp."

• 3 januari 2013
Ulf Nilson skrev en krönika i den främlingsfientliga tidningen Dispatch International, som bland annat handlade om att "Arabvärldens har gått sönder och ingen kan sätta ihop den igen". Men när det gick upp för honom vilken typ av tidning det var backade han.

– Det är ett misstag av mig. Jag hade inte riktigt klart för mig vad det var för en jävla publikation, då hade jag inte gjort det, sa han till TT.

• 3 april 2012
Ulf Nilson: ”Stockholm (liksom en rad andra städer i Sverige) befolkas av världens vackraste kvinnor. Skapelsens krona, helt enkelt. Elegant svarvade, rakryggade, spänstiga och så gott som alltid säkra på sig själva, medvetna om att de är jämställda, precis lika mycket värda som männen".
Visserligen är den här krönika på en annan nivå än de övriga exemplen i denna text, men väckte ändå ont blod i sociala medier.

"Dumt att kritisera Ulf Nilsson för hans politiska åsikter. Det lägger skugga över det faktum att han skriver asdåligt" skrev till exempel Metro-medarbetaren Jack Werner.

• 15 november 2011
Ulf Nilson: "Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de 'otrogna', det vill säga vi. Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja, de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik..."

Krönikan ledde till en JK-anmälan från Tanvir Mansur för hets mot folkgrupp, men ärendet lades ned.

• 14 december 2010
Ulf Nilson: Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer. Kort sagt: vi befinner oss i krig".

Begreppet "pursvenskar" skapade stort rabalder, och många ansåg att Nilsons text andades främlingsfientlighet. JK-anmäldes men friades senare.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

ExpressenUlf Nilson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.