Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

50 000 delningar av DN:s initiativ

Publicerad: 7 september 2015, 06:33

Dagens Nyheters initiativ #jagdelar.

Foto: DN

Tiotusentals har delat DN-initiativet #jagdelar, åsknedslag drabbade SvD stort och Zlatan Ibrahimovic fascineras av Albert ”Abbe” Bonnier. Det är några av nyheterna i veckans första Morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

50 000 delningar av DN:s initiativ #jagdelar
Dagens Nyheter har under helgen startat initiativet #jagdelar – en manifestation för allas lika värde. Tidningen har samlat hundra kända svenskar i ett upprop mot rasismen. Bland de kända ansiktena som delar finns Carl Bildt, Zlatan Ibrahimovic, Noomi Rapace och Jonas Gardell.

”Nu är det dags att ta avstånd från alla former av hat, hot och rasism. Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss”, skriver DN och uppmanar alla som inte längre vill tiga still visa att de delar sin medmänsklighet med andra.

Initiativet har fått stor spridning i sociala medier. Enligt DN hade #jagdelar vid 21-tiden igår, söndag, visats 158 000 gånger och delats av 46 000 personer i sociala medier. Hastagen #jagdelar hade använts över 23 000 gånger på Twitter och Instagram.

– Åtskilliga vittnar om den senaste tidens uppiskade klimat där hat, demonisering och konfrontation präglat sociala medier och samhällsdebatt, samtidigt som vi står inför en av vår tids största humanitära utmaningar med flyktingströmmar från krig och terror. Vi är många som känt att det behövs en motkraft, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till DN.se.

Åsknedslag stoppade SvD:s specialnummer om flyktingkatastrofen
Natten till söndag slog blixten ner i Svenska Dagbladets tryckeri i Södertälje, vilket innebar att 45 000 prenumeranter blev utan söndagstidningen.

Söndagstidningen var ett stort specialnummer om flyktingkatastrofen. Chefredaktör Fredric Karén har själv sagt att ”hela söndagens SvD blir en manifestation”.

SvD uppmanade läsare att ta del av söndagstidningen som e-tidning istället.

Zlatan Ibrahimovic fascination av Abbe Bonnier
Zlatan Ibrahimovic
valde varken Aftonbladet eller Expressen. Han valde Dagens Nyheter för en exklusiv intervju. I Björn af Kleens intervju med Zlatan framgår bland annat hur fascinerad han är av förläggaren Albert ”Abbe” Bonnier.

Den långa artiklen publicerades tillsammans med en podcast i lördagens DN. Här heter Kapitel två ”Zlatan och Abbe Bonnier”. Abbe Bonnier var förläggare till Zlatans bok ”Jag är Zlatan” som han skrev tillsammans med David Lagercrantz.

Zlatan är märkbart imponerad av Abbe Bonnier:

”Han kom in som en helt normal, men det gillar jag. För folk förväntar sig att man ska ha kostym och det. Men då, när vi träffade honom på Scandic, var han hur cool och enkel som helst. Och då är det ändå Abbe Bonnier”, säger han i intervjun.

Han säger att han gillar familjer som Bonnier och Lagercrantz:

”Att få äran att göra boken med Bonnierförlaget, för mig: det kändes wow. Dom har gjort historia, helt enkelt. Det tilltalar mig på något sätt.”

I intervjun pratar Zlatan Ibrahimovic öppenhjärtligt om sin uppväxt, skolgång, karriär, sina barn, åtaganden vid sidan om fotbollen och framtiden.

Designprisets sajt är hackad
Svenska Designprisets sajt Designpriset.se har blivit hackad av någon som kallar sig Farsawi.x. På sidan står ”Ledsen, men er säkerhet är väldig låg, försök att fixa detta”.

Meningen ”Jag är en muslin, jag är emot korruption” finns också att läsa längst ned på sidan. En Facebooklänk leder till en person från Tunisien som hackat ett flertal sidor.

Läsare som velat rösta i Designpriset har under måndagsmorgonen hört av sig till Resumé.

Svenska Designpriset är en tävling i grafisk design och kommunikation, öppen för alla. Arrangör är Batteri. Under 2014 hade Designpriset totalt 25 tävlingskategorier samt Juryns pris och Årets Våghals.

Alex Schulman till attack mot Kent Ekeroth
I en krönika i Aftonbladet skriver Alex Schulman hur han ryser när han hör hur SD-politiker, såsom Kent Ekeroth, beskriver e som just nu flyr från kriget för ”lyxflyktingar”. Han hänvisar till bilder där hundratals flyktingar står hopträngda i ösregnet, bakom taggtråd och vaktande poliser.

”Jag tänker bara: ”Låt dem gå. Släpp dem.” Kent Ekeroth tittar på samma bild och beskriver dem som ”lyxflyktingar”, skriver han.

Alex Schulman tar upp att Sverigedemokraterna fick 18 procents väljarstöd i senaste undersökningen och frågar sig själv om dessa 18 procent verkligen håller med om det här.

”Tycker var femte svensk också att det är ”lyxflyktingar” som står bakom stängslen i Makedonien, tycker var femte svensk att ”det var roligt när de kom, men ännu roligare när de gick?”, skriver han

Mediehusen oroliga inför Apples onsdagspresentation
På onsdag har Apple en stor lansering i arenan Bill Graham Auditorium i San Francisco med plats för cirka 7 000 åskådare. Presentationen har inneburit oro för världens mediechefer då Apple förväntas komma med annonsblockering på iPhone och iPad.

"Det här sänder chockvågor in i alla mediehus", säger Bente Sollied Storehaug, vd för reklambyrån ESV Dinamo, till den norska tidningen Klassekampen, skriver Di.

Apple väntas göra det möjligt att blockera anonser i webbläsaren Safari, vilket man redan idag kan göra i Safaris version på Apples Mac-datorer.

Mobilen har på kort tid blivit den viktigaste nyhetskanalen och detta kan bli ödesdigert för mediehusen.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.