Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

50 dagar som försatt Aftonbladet i kris

Publicerad: 5 december 2017, 13:45

De svarta rubrikerna har varit många i höst för Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Foto: Bilden är ett montage (Andreas Elgstrand)

Den 16 oktober outades Cissi Wallin Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen. Sju veckor senare sjukskriver sig Sofia Olsson Olsén. Resumé blickar tillbaka på hur #metoo skapade den första stora krisen för kvällstidningens publisher.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooAftonbladetFredrik Virtanen

Sofia Olsson Olsén tog tillfälligt över som Aftonbladets chefredaktör efter Jan Helin för snart två år sedan. Året efter blev förtroendet permanent och hon fick även ansvaret som publisher för Sveriges ledande nyhetsmedie. De sensate veckorna har utgjort hennes första riktigt stora kris under tiden som högst ansvarig på kvällstidningen.

I går var Resumé först med att rapportera att Sofia Olsson Olsén har sjukskrivit sig från jobbet. I hennes frånvaro har Lena Mellin tillfälligt tagit över som chefredaktör. Krisen briserade i kölvattnet av #metoo-rörelsen som tog fart i mitten av oktober. Nu summerar Resumé de sju veckorna som lett fram dagens situation på Aftonbladet.

***
16 oktober
Cissi Wallin namnger Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen som den man hon polisanmält för våldtäkt 2011. En händelse som ska ha ägt rum 2006 och där förundersökningen har lagts ner. På sociala medier börjar flera ifrågasätta varför inte Aftonbladet gör journalistik om sin medarbetare.

17 oktober
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén går ut i den egna tidningen och bekräftade att en av tidningens medarbetare anklagas för våldtäkt av en kvinnlig medieprofil. "Det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer. Det är viktiga principer i en rättsstat.", skriver hon på tidningens redaktionsblogg.

18 oktober
Aftonbladet startar en internutredning för att gå till botten med anklagelserna. Samma dag står det klart att Fredrik Virtanen tagit timeout med anledning av anklagelserna mot honom. Hittills har tidningen inte presenterat några resultat av utredningen som i morgon har pågått i sju veckor.  

19 oktober
Sofia Olsson Olsén pressas av SVT:s ankare Anders Holmberg i Aktuellt om varför tidningen själva inte har gjort någon journalistik kring anklagelserna mot Fredrik Virtanen.

25 oktober
I ett lång dokument som publiceras på morgonen namnger Expressen Fredrik Virtanen som första mediehus. Efter lunch samma dag publicerar Aftonbladet en intervju med Fredrik Virtanen där han nekar till anklagelserna om våldtäkt. Samma dag publicerar SvD en text som bygger på 12 kvinnors anklagelser mot Fredrik Virtanen och DN gör en granskning kring sexismen på Aftonbladet.  

26 oktober
I spåren av #Metoo och våldtäktsanklagelserna mot Fredrik Virtanen uppmanas kvinnor på Aftonbladet bidra med historier om sexism på tidningen. Resultatet ska enligt initiativtagarna bli en ny version av 1970-talets "Dokumentet".
"Alla som vill får vara med oavsett anställningsformer. Vi skriver helt enkelt ner våra berättelser i formuläret här nedan. Du kommer att vara helt anonym" står det i mejlet som Resumé har tagit del av. Underteckade bakom uppropet är Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus.

29 oktober
Efter anklagelserna om våldtäkt och sexuella trakasserier tas Fredrik Virtanen bort som kolumnist på Aftonbladets ledarsida. "Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden", skriver Fredrik Virtanen i ett mejl till TT med anledning av beslutet.  

3 november
Aftonbladets redaktion är under hård press efter våldtäktsanklagelserna mot Fredrik Virtanen. Men den senaste veckan har tidningens publisher Sofia Olsson Olsén inte varit i huset – vilket skapat missnöje på redaktionen.
– Det förekommer visst missnöje kring att vår publisher inte är på plats. Jag kan förstå den kritiken, eftersom redaktionen är under stor press just nu, säger klubbordförande Susanna Vidlund till Resumé.

17 november
I en intervju med Svenska Dagbladet ger Schibsted Sveriges koncernchef Raoul Grünthal sitt fulla stöd till Aftonbladets publisher:
– Jag säger inte att allt har varit perfekt, men transparent har Sofia Olsson Olsén absolut varit. Hon har haft daglig kommunikation... Man har ju ett arbetsgivaransvar som man inte kan tumma på hur som helst. Det är en avvägning mellan personalärenden och den personliga integriteten å ena sidan och det externa och interna trycket å den andra. Om man gör en allmän bedömning så tycker jag att man har hanterat det bra.

18 november
Sofia Olsson Olsén intervjuas i Ekots lördagsintervju och väljer att inte kommentera hur framtiden för Fredrik Virtanen ser ut. Hon pressas också med frågor om den påstådda tystnadskulturen på Aftonbladet.
– Jag känner inte igen den själv. Men jag är djupt bekymrad över det som beskrivs, säger hon.  

23 november
Enligt flera källor till Journalisten ska Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén ha stoppat publiceringen av "Dokumentet 2.0". Kulturchefen Åsa Lindeborg har å andra sida, precis som flera andra källor på tidningen, uppgett för Resumé att publiceringen endast har blivit uppskjuten till torsdag nästa vecka. Det för att hinna samla in fler historier.  

24 november
Sofia Olsson Olséns beslut att stoppa publiceringen av Dokumentet 2.0 väcker intern ilska. Enligt Resumés uppgifter ska hon ha krävt att gruppen bakom uppropet ska upprätta en lista över de som bidragit anonymt – och hon ska också ha velat ha garantier på att händelserna skett på Aftonbladet. "Jag vill tydligt framhålla att jag aldrig bett om att få se några namn" svarar Sofia Olsson Olsén till Resumé.

25 november
I Resumés helgintervju är Cissi Wallin starkt kritisk till hur Sofia Olsson Olsén och Aftonbladets ledning har hanterat hennes anklagelser mot Fredrik Virtanen.
– Jag är inte retoriker, men jag skulle kunna skriva en punktlista till Aftonbladet ledning hur de borde ha agerat. I stället sade Sofia Olsson Olsén i direktsändning det var oansvarigt av mig att outa honom. Hon lade skulden på mig och sa att jag borde ha gått direkt till henne. Enligt mig har de gjort alla fel i sin krishantering. Det var otroligt kränkande att höra Aftonbladets chefredaktör i Aktuellt. Hon borde ha kommit till mig.

27 november
En krönika i Aftonbladet skriven av Staffan Heimerson där han jämför #metoo-rörelsen med Stalins utrensning av oliktänkande möter kritik.  

28 november
I en uppmärksammad intervju med Resumé försöker Staffan Heimerson förklara vad han menade med sin krönika:

– Jag känner att metoo förstör hela vårt samhälle, säger veteranen bland annat i intervjun.  

Staffan Heimersons uttalanden får Sofia Olsson Olsén att bryta alla band med kolumnister som arbetat för Aftonbladet sedan 1963. Många tycker att beslutet var oundvikligt andra, såsom Johan Hakelius, att det visar en tendens hos publishern att inte vara villig att publicera en viss typ av åsikter i tidningen.

29 november
I Resumé skriver Aftonbladets förre reporter och krönikör Jennifer Wegerup en gripande text om den sexism hon utsatts för under åren i journalistyrket. I texten kritiserar hon också Aftonbladet och Sofia Olsson Olséns oförmåga att hantera de kränkande ord kollegan Robert Laul utsatt henne för i en video.

"På hela denna tid hör jag inte en enda gång ifrån publisher Sofia Olsson Olsén. Förvisso en upptagen kvinna. Men också en kvinna som ofta tar strid offentligt mot kränkningar och övergrepp. Två rader i ett mejl, ett två minuters samtal, i kvinnlig solidaritet? Inget."

Samma dag berättar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg att Dokument 2.0 ska publiceras.  

På kvällen får dock de fem initiativtagarna till Dokumentet 2.0 veta att publiceringen av materialet inte kommer att bli av, rapporterar DN.

"Vad jag, bland annat, läser är att ni alltså ljög, allihop, när Dokumentet 2.0 presenterades som ett eget initiativ från de fem kvinnor som frontat det.", skriver en kvinnlig medarbetare på Aftonbladet i ett internt mejl i samband med nyheten.

30 november
Någon ny version av Dokumentet 2.0 kommer inte att publiceras. Det meddelar gruppen bakom uppropet i ett internt mejl som Resumé tagit del av. De hoppar nu av sitt upprag. "Flera har sagt att de vill dra tillbaka sina vittnesmål. De flesta känner sig lurade av publisher och några känner sig lurade även av oss.", skriver initiativtagarna i ett gemensamt uttalande.

3 december
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson publicerar ett fem helsidor lång dokument över Aftonbladet där han spekulerar i vem som eventuellt skulle tänkas ta över i fall Sofia Olsson Olsén avgår och namnger två anklagade mediemän med anknytning till Aftonbladet. Texten kritiseras av flera Aftonbladetprofiler, däribland Åsa Linderborg.  

4 december
Efter den senaste tidens hårda tryck väljer Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén att sjukskriva sig. Under tiden går Lena Mellin in som ansvarig utgivare.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.