Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

7 klassiska bildfusk som har gått till fotohistorien

Publicerad: 19 februari 2015, 15:49

Frågan är om Kim Jong-Un själv satt bakom tangenterna?

Brukar du också gå lös med klonstämpeln, klippa och klistra in plan, lodjur och andra härliga föremål i Photoshop? Lugn, du är inte ensam.


Ämnen i artikeln:

Time magazineNewsweekReuters

1. Lodjuren som inte fanns
Lodjuren verkade flockas kring den kände naturfotografen Terje Hellesø. Hans bilder fick stor uppmärksamhet – speciellt eftersom de användes i den lokala debatten om förekomsten av sällsynta djur i Mullsjö. Problemet var bara att djuren inte fotats av Hellesø. Ett gäng fotoentusiaster på Flashback nystade upp bildhärvan – lodjursbild efter lodjursbild visade sig komma från bildbanker på nätet, hopklistrade av Hellesø.

2. Kim Jong-Un och hans hotfulla flotta
Åtta svävare är redo att möta att möta attacken från fienden. Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA körde ut bilden i början på mars 2013. The Guardian spekulerade kring om bilden var manipulerad för att visa en mer imponerande och hotfull flotta än vad som egentligen var sant. Det verkar vara oerhört viktigt för diktatorn Kim Jong-Un att få som han vill – även vad gäller bilder i Photoshop.

3. Nallebjörn eller dubbelmördare?
Den amerikanske fotbollsspelaren OJ Simpson fotograferas när han grips misstänkt för dubbelmord. De amerikanska medierna kastade sig över nyheten och toppade med Simpson på ettan. Problemet var bara att när Newsweek och Time Magazine stod bredvid varandra i tidningsstället var skillnaden slående. Vem var nallebjörn och vem var massmördare?

4. Gick bananas med klonstämpeln
En frilansfotograf på Reuters kom på en briljant idé. Varför inte göra konflikten mellan Israel och Libanon 2006 än mer spännande med lite rök? Sagt och gjort – fotografen klonade. Och klonade. Och klonade. När Reuters upptäckte vad som skett släppte de originalet samma dag.

5. Zebrefeber
Den amerikanske naturfotografen Art Wolfes Zebre-fotografi prydde naturfotoboken Migrations som kom ut 1996. Kanske blev konkurrenten Galen Rowell avundsjuk, eftersom han gick till botten med omslagsbilden. Så visade det sig att Zebrorna var klonade och kvar stod Art Wolfe med byxorna nere.

6. De irakiska tvillingarna
Under Irakkrigets begynnelse skickades fotografen Brian Walski ner till Basra för att fotografera brittiska soldater som håller på att ta över staden. En av bilderna hamnar på Los Angeles Times förstasida – och sprids sedan till flera andra medier innan man upptäcker det häpnadsväckande: Antingen har flera tvillingpar hamnat på exakt samma ställe vid exakt samma tidpunkt eller så har även denna fotograf gått lös på klonstämpeln. En fly förbannad redaktör på LA Times får höra av Walski att han "lekte lite". Walski får sparken på stående fot.

7. Sekunderna från katastrofen
När planen flög in i World Trade Center 2001 rotade ungraren Peter Guzli i sina fotoarkiv. Sen lade till ett flygplan på en fyra år gammal turistbild. Djungeltrumman gick glödhet och Peter Guzli blev snabbt känd som "The tourist guy", vars kamera "mirakulöst räddats" ur ruinerna. När bluffen blev ett faktum blev The Tourist Guy kultförklarad och ett tacksamt föremål för bildparodi.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.