Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

70 mkr extra till public service

Publicerad: 3 juni 2009, 14:45

Public service får 70 miljoner extra nästa år. SVT får bara sponsra 20 evenemang årligen. Kulturdepartementet ska också granska smygsponsringen. Det är huvuddragen när Lena Adelsohn Liljeroth i morgon lägger fram den försenade public service-proppen.


Ämnen i artikeln:

Public ServiceLena Adelsohn Liljeroth

Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Stefan Borgius

Oenigheten inom alliansen har försenat förslaget som skulle varit klart redan för en månad sedan. I morgon skulle partiledarna ha träffats klockan 8.00 för att lösa tvisten. Men sent på onsdagen kom statsekreterarna i samordningskansliet överens om en kompromiss.

Tidigare har kulturministern föreslagit en engångshöjning av anslagen från två till fyra procent under 2010. Nu blir det istället tre procent, vilket innebär runt 70 miljoner extra till satsningar på svensk kultur. Sedan återgår anslagen till att höjas med två procent årligen.

Precis som public service-utredaren Rose-Marie Frebran föreslog begränas SVT:s sponsringsrätt till 20 evenemang per år. Idag är det runt evenemang som finansieras med hjälp av sponsorer.

Enligt uppgifter till Resume.se kommer också propositionen att innehålla ett uppdrag till Kulturdepartementet att utreda den omdiskuterade indirekta sponsringen av program.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.